Bugetul tarii: consens sau razboi total intre Iohannis si Grindeanu?

Bugetul tarii: consens sau razboi total intre Iohannis si Grindeanu?

Dragnea, contrazis de lege Avizul de azi al CSAT vine pe fondul unor contre intre presedintele Iohannis si premierul Grindeanu, dupa ce Guvernul a taiat bugetele SRI, SIE, STS si SPP cu aproximativ 10%, iar la Aparare a alocat mai putin de 2%, cat s-a obligat Romania fata de NATO, un angajament acceptat in urma cu doi ani de toate partidele politice, la propunerea lui Klaus Iohannis. Pe langa cei doi, membri ai CSAT sunt: ministrul Apararii Nationale, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justitiei, ministrul Industriei si Resurselor, ministrul Finantelor Publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.

acum 85 luni (30 Jan 2017)

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va decide azi daca avizeaza sau nu bugetul institutiilor din zona securitatii nationale. Disputa tehnica, ce tine de alocarile bugetare, poate fi rezolvata politic, prin consens intre Klaus Iohannis - presedintele CSAT si Sorin Grindeanu - vicepresedintele CSAT.

Potrivit legii, "CSAT avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale". In aceasta categorie intra serviciile secrete, Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si alte institutii subordonate.

Dragnea, contrazis de lege

Avizul de azi al CSAT vine pe fondul unor contre intre presedintele Iohannis si premierul Grindeanu, dupa ce Guvernul a taiat bugetele SRI, SIE, STS si SPP cu aproximativ 10%, iar la Aparare a alocat mai putin de 2%, cat s-a obligat Romania fata de NATO, un angajament acceptat in urma cu doi ani de toate partidele politice, la propunerea lui Klaus Iohannis. Sunt sigur ca presedintele nu va fi de acord sa se avizeze bugetele respective. Aici este vorba de un aviz consultativ, dar raspunderea este a Parlamentului pentru a decide cum va arata bugetul Romaniei", a spus Liviu Dragnea.

Insa Legea de functionare a CSAT il contrazice pe liderul PSD: avizul este obligatoriu. "In exercitarea atributiilor ce ii revin, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii emite hotarari, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice la care se refera. Acestea raspund, in conditiile legii, de masurile luate pentru punerea lor in aplicare", arata articolul 3 din Legea de functionare a CSAT. Asadar, avizul - fie el pozitiv sau negativ- este concretizat, din punct de vedere legal, printr-o hotarare. De fapt, vorbim de un consens intre presedinte si premie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro