Bugetarii au recuperat decalajele salariale fata de privati. Cum a fost posibil

"Comparativ cu ultimii 5 ani, executia cheltuielilor de investitii a inregistrat cel mai mic nivel ca procent din PIB, ecartul dintre media anilor 2009-2013 si anul 2014 fiind unul foarte ridicat, respectiv de -1,34 pp din PIB sau de circa -21,6%, reducerea cheltuielilor cu investitiile constituind de fapt o modalitate de atingere a tintelor fiscale pe termen scurt, dar cu efecte negative pe termen mediu si lung", spune CF.

acum 106 luni (19 Nov 2015)

Veniturile bugetului general consolidat au crescut in anul 2014 cu 6,91%, ajungand sa reprezinte 31,92% din PIB, evolutie ce semnifica o crestere a ponderii veniturilor in PIB cu 0,7 puncte procentuale, insa care este insuficienta pentru a scoate Romania de pe ultima pozitie a unui top european al ponderii veniturilor in PIB.

Concluzia figureaza in raportul Consiliului Fiscal pentru anul 2014, facut public joi de organizatia responsabila de monitorizarea politicilor fiscale.

In clasamentul mentionat, imediat in fata Romaniei se gasesc Lituania si Bulgaria, in timp ce prima pozitie este ocupata de Danemarca, avand o pondere a veniturilor statului in PIB de 58%. In acest ultim caz sumele au inregistrat o crestere de 11,57% fata de anul precedent ca urmare a reducerii insolventelor in economie si a unor rezultate mai bune obtinute de banci.

Cheltuielile bugetare

Acestea au avut un ritm de crestere comparabil cu cel al PIB nominal, ponderea lor in PIB crescand insa usor, de la 33,7% la 33,8%. Subventiile si cheltuielile de personal au inregistrat cele mai mari cresteri, in timp ce cheltuielile de capital si dobanzile au fost caracterizate de scaderi, ca urmare a reducerii investitiilor statului si a scaderii dobanzilor pe pietele internationale. Desi numarul de personal bugetar a fost usor redus fata de cel stabilit initial, cheltuielile cu salariile au ajuns la 7,54% din PIB, depasind plafonul initial cu 2,2 miliarde lei.

Cresterile mai rapide inregistrate in cazul bugetarilor fata de sectorul privat au facut ca salariile in sectorul public sa ajunga din urma salariile din sectorul privat, in conditiile in care primele fusesera amputate in perioada crizei, atingand 80-90% din cele din zona privata. Oricum castigul mediu brut lunar in administratia publica se cifra la finele lui 2014 la 3.346 lei, in conditiile in care in sectorul public era de 2.398 lei, iar in sectorul privat era de 2.464 lei. "Comparativ cu ultimii 5 ani, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro