Bucurestiul seringilor abandonate. Solutia aplicata de Elvetia

Bucurestiul seringilor abandonate. Solutia aplicata de Elvetia

Totul a plecat de la nevoia unei comunitati locale care a inteles ca in sanul ei exista o problema ce nu mai poate fi ignorata, de la convingerea ca dependentii sunt semeni ai nostri care au nevoie de ajutor si cu care munca de asistenta sociala e dificila dar necesara. Si peste toate acestea, pentru ca sper ca nu ne-am pierdut definitiv solidaritatea, sentimentele si valorile umane, trebuie sa actionam in spiritul umanitatii si al valorilor care ne fac sa fim o societate si nu o suma de indivizi egoisti si reci.

acum 31 luni (30 Nov 2017)

>

Sunt de cateva zile la Berna, capitala Elvetiei, un oras mic, dar pe care l-am gasit foarte linistit si curat. Venind din Romania, din plina dezbatere cu cetateni si organizatii neguvernamentale despre cum consumul de droguri afecteaza comunitati din Bucuresti, am fost indrumat sa aflu cum a rezolvat Berna aceasta problema.

Pentru ca da, desi nu vezi o seringa pe strada, desi este un oras sigur, in Berna sunt multi consumatori de droguri injectabile chiar in centru, iar ca turist nu am observat absolut deloc.

Cum se poate, totusi, ca aceeasi problema sa fie atat de vizibila in Bucuresti, dar nu si la Berna? Cum au reusit sa rezolve problema seringilor de pe strada, enorm risc pentru sanatatea publica si cu impact negativ extrem de mare pentru comunitate? Si daca te intereseaza cum gestioneaza elvetienii problemele de sanatate publica si siguranta comunitatii asociate consumului de droguri, e bine sa te opresti la Contact Anlaufstelle, sa intrebi, sa afli si sa iei aminte.

Contact este o fundatie care s-a asezat acolo din 1986 si a deschis primul centru de ajutor pentru dependenti si reducere a riscurilor de sanatate publica asociate consumului de droguri. Totul a plecat de la nevoia unei comunitati locale care a inteles ca in sanul ei exista o problema ce nu mai poate fi ignorata, de la convingerea ca dependentii sunt semeni ai nostri care au nevoie de ajutor si cu care munca de asistenta sociala e dificila dar necesara.

La Bucuresti suntem deja, din acest punct de vedere, cu 31 de ani in urma Europei. Pe Hodlerstrasse e mereu o masina a politiei, iar Contact lucreaza si cu primaria si cu fortele de ordine.

La Berna, Contact face serviciul de colectare de seringi folosite, cu sprijinul administratiei locale.

La Bucuresti, organizatiile care se ocupa de asta au putine resurse si putin sprijin.

La Berna, 1.200 de consumatori identificati individual, vin la Contact si beneficiaza de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro