Bucurestiul, prin ochii unui maghiar care a invatat singur limba romana

Bucurestiul, prin ochii unui maghiar care a invatat singur limba romana

Primul a fost curiozitatea mea, voiam sa vad Capitala Romaniei de ani de zile, eram tare curios de istoria si arhitectura lui si de viata cotidiana bucuresteana. Trebuie sa mentionez ca am avut doi ghizi excelenti, Dani si Tudor (Daniel Plaiasu si Tudor Uscoi - n.r.) de la MaghiaRomania care mi-au aratat atat de multe locuri ca dupa trei zile am cunoscut cam jumatatea orasului, secretele cladirilor si istoria strazilor si pietelor diferite. Maghiaromani, de la dreapta la stanga: Hajnal Gaspar, Tudor Uscoi, Zoli Kondas, Eliza Bita si Sever Ioan Miu, tinand steagul "in oglinda" Rezumand experientele mele trebuie sa spun ca Bucurestiul este un oras plin de viata si locuri care merita vizitat.

acum 85 luni (23 Aug 2015)

>

Nota editorului (Sever Ioan Miu): Pentru autenticitate si pentru a va reaminti cat de bine a putut invata Zoli, singur, romaneste, am lasat textul necorectat. Mai ales cand vede un oras care este amestecul vechiului si modernului, care este un haos arhitectural, unde in goana metropolitana au ramas colturi cu suflet adevarat, unde se intalneste occidentul cu orientul, unde la prima vedere nu te simti acasa, dar dupa cateva ore te indragostesti de locurile primitoare si dupa trei zile zici ca vrei sa traiesti acolo.

Primul a fost curiozitatea mea, voiam sa vad Capitala Romaniei de ani de zile, eram tare curios de istoria si arhitectura lui si de viata cotidiana bucuresteana. Al doilea au fost prietenii mei si cunostintele mele care locuiesc in acest oras. Am vrut sa-i cunosc si personal, nu numai pe Facebook, iar cei cu care m-am intalnit deja la Budapesta, am vrut sa-i revad. Am auzit doua pareri foarte extreme: unu, ca orasul este murdar, urat, plin de hoti si golani, plin de blocuri gri, nu merita vazut; doi, ca o sa ador acest oras, e frumos, sunt multe locuri de vizitat, centrul e tare placut si asa mai departe. Prima seara cand am ajuns: Gara de Nord, metrou pan' la Dristor 2 si o bere racoritoare intr-o terasa din cartier alaturi de Bogdan, un prieten de la Dialoguri Romano-Maghiare, care mi-a dat cazare.

Sub semnul lui Nenea Iancu

Cele trei zile intregi pe care le am petrecut in Bucuresti au fost pline de programe, de plimbari si de intalniri. Trebuie sa mentionez ca am avut doi ghizi excelenti, Dani si Tudor (Daniel Plaiasu si Tudor Uscoi - n.r.) de la MaghiaRomania care mi-au aratat atat de multe locuri ca dupa trei zile am cunoscut cam jumatatea orasului, secretele cladirilor si istoria strazilor si pietelor diferite. Adica nu m-am miscat ca un orb si surd prin oras, ci plimbandu-ma am invatat multe lucruri. Am vazut fantane zdrobite, gunoi aruncat in ele, blocuri gri care alaturi de stilul lor comunist vor sa imi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro