Bucuresti, orasul cu cei mai multi elevi din provincie inscrisi la liceu

Bucuresti, orasul cu cei mai multi elevi din provincie inscrisi la liceu

De-a lungul anilor, ponderea mediei generale de absolvire a claselor V - VIII in media de admitere la liceu s-a modificat considerabil, ajungand de la 50% la 25% in 2016 si 20% in 2017. Cum la un liceu din Galati sunt cazuri in care media anilor este de 9,50 si nota la Evaluare este de 2,50", spune si Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER.

acum 80 luni (12 Jul 2017)

Absolventii de clasa a VIII-a afla astazi la ce liceu vor merge in urmatorii patru ani. Asta pentru ca azi are loc repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a adolescentilor care au terminat opt clase si au dat examenul de Capacitate. Emotiile sunt cu atat mai puternice cu cat numarul de candidati veniti din provincie sa studieze la un liceu din Capitala este mai mare anul acesta ajungand la 2.252. "Elevii din zonele apropiate Bucurestiului cu rezultate foarte bune aleg sa se inscrie aici, transportul nefiind o problema atat de mare pentru ca nici distanta nu este mare. "Exista o disparitate in ceea ce priveste calitatea educatiei intre rural si urban, dar si intre urbanul mic si urbanul mare, iar atunci apare tendinta asta sa se mearga inspre orasele mari, daca liceenii sunt la o distanta rezonabila. Sunt putine licee, cel putin din perspectiva imaginii, care sa ofere o calitate la fel de buna ca cele din Bucuresti", arata specialistul in educatie la UNICEF Romania, Luminita Costache.

De-a lungul anilor, ponderea mediei generale de absolvire a claselor V - VIII in media de admitere la liceu s-a modificat considerabil, ajungand de la 50% la 25% in 2016 si 20% in 2017.

Acest lucru influenteaza foarte mult sistemul de admitere la liceu deoarece creste importanta Evaluarii Nationale, testare egala pentru toti absolventii de clasa a VIII-a, indiferent de mediul de provenienta. Specialistii afirma ca acest lucru este benefic, astfel elevii vor intra pe merit la liceu si nu pe notele din gimnaziu care ar putea fi supraestimate de profesori. "Problema apare la bataia pe locurile de la liceele de renume unde toti se avanta si unii chiar nu fac fata. De-asta s-a modificat media de admitere, acum 80% este nota la Evaluarea Nationala si 20% media anilor de gimnaziu. Cum la un liceu din Galati sunt cazuri in care media anilor este de 9,50 si nota la Evaluare este de 2,50", spune si Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU C... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro