Bucatarul care si-a indeplinit visul: de zece ani se aventureaza prin bucatarii din toata Europa

Bucatarul care si-a indeplinit visul: de zece ani se aventureaza prin bucatarii din toata Europa

Isi aminteste ca a avut prima tentativa de a gati la varsta de 11 ani, cand a incercat sa prepare o mancare de fasole si mamaliga. Dupa experienta acumulata in restaurantul din Azuga si mai ales dupa ce a parcurs cu sarguinta scoala franceza de bucatari, Cristi si-a propus sa aiba idealuri mai indraznete si sa isi caute de lucru dincolo de granita. Dupa multe interviuri pentru joburi cu salarii de nimic am ajuns la Cafe la Mode, un restaurant de fine dining, unde am luat pozitia de sous chef, al doilea la comanda in bucatarie. Cum se mananca in Europa Bucatarul buzoian se considera deja implinit, acum, la varsta de 35 de ani, pentru ca in toate peregrinarile sale, de la est la vest, de la nord la sud, a acumulat cunostinte in materie de mancaruri sau obiceiuri culinare, cum altii nu reusesc intr-o viata.

acum 54 luni (1 May 2016)

Cristi Dobre (35 de ani) este exemplul romanului care isi indeplineste visul prin munca si perseverenta. "Imi place sa cred ca sunt un bucatar care munceste si oricine va avea placerea sa guste un preparat facut de mine sigur se va reintoarce sa ma salute", spune Cristi Dobre. Isi aminteste ca a avut prima tentativa de a gati la varsta de 11 ani, cand a incercat sa prepare o mancare de fasole si mamaliga. Mentorul, Nea Jan S-a incapatanat totusi sa creasca printre oalele bunicii, de la care a invatat, pana la 14 ani, sa faca gogosi, sarmalute, pilaf, chiftelute, sosuri. Avea 22 de ani cand destinul l-a calauzit spre ceea ce visa de mic copil. "Candva, prin 2003, in timp ce pribegeam pentru a-mi gasi undeva de munca in bucatarie ca sa-mi urmez visul, am ajuns prin Azuga, in Prahova, si am fost angajat de Nea Jan, bucatarul sef. Chef Dobre a parcurs toate treptele ierarhice intr-o bucatarie Foto Cristi Dobre

In acelasi an, 2005, la indemnul lui Nea Jan, dar si cu ajutor din partea familiei, Cristi a plecat in Franta, la o scoala de bucatari, pe care a absolvit-o un an mai tarziu. M-a ajutat foarte mult, pentru ca dupa practica, am lucrat in restaurante unde eram asistat de mari bucatari, chiar daca salariul era mic. Dupa experienta acumulata in restaurantul din Azuga si mai ales dupa ce a parcurs cu sarguinta scoala franceza de bucatari, Cristi si-a propus sa aiba idealuri mai indraznete si sa isi caute de lucru dincolo de granita. Am fost ajutat sa ajung acolo si m-am angajat la hotel King Arthur, de cinci stele, ca chef de partie. A gatit pentru fostul presedinte al Ciprului In Danemarca a fost apreciat inca de la primele demonstratii de maestrie culinara, fiind recompensat cu instalarea in a treia pozitie ierarhica printre bucatari si cu salariul pe masura. Un an a durat contractul cu localul danez, dupa care buzoianul a decis sa traverseze Europa, catre sud, pentru a-si cauta de lucru in tinuturi mai insorite. Locul vacant era la restaurantul hotelului Linos... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro