BSA: 60 la suta din softul instalat pe calculatoarele din Romania este ILEGAL

In ceea ce priveste zonele geografice, studiul de anul acesta evidentiaza ca regiunea cu cea mai mare rata de utilizare de software nelicentiat este Asia-Pacific (61 de puncte procentuale). A doua regiune ca rata a folosirii de software nelicentiat este Europa Centrala si de Est, cu 58 de puncte procentuale, urmata de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncte procentuale.

acum 60 luni (27 May 2016)

Ponderea programelor instalate pe computere fara a detine licentele corespunzatoare se ridica in Romania la 60 la suta, releva cel mai recent studiu realizat de BSA.

Utilizatorii de calculatoare din Romania folosesc software nelicentiat la cote alarmante, desi se expun consecintelor legale referitoare la drepturille de autor si desi a fost demonstrata o stransa legatura intre software-ul nelicentiat si atacurile informatice, subliniaza studiul publicat acum doua zile.

Studiul,BSA, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance ("Capitalizarea oportunitatilor prin licentiere corecta") evidentiaza faptul ca in Romania nivelul de programe software instalate pe computere fara licente corespunzatoare se ridica la 60 de procente. Aceasta reprezinta o scadere de 2 puncte procentuale comparativ cu 2013, nivel indicat de studiul BSA anterior.

Studiul BSA include in sfera de analiza consumatori, manageri IT si companii utilizatoare de PC-uri.

Studiul subliniaza ca gradul de folosire de software nelicentiat este inca ridicat si ca atat persoanele fizice, cat si companiile risca foarte mult atunci cand folosesc programe pentru calculator nelicentiate, din pricina stransei legaturi care exista intre utilizarea de software nelicentiat si atacurile informatice.

La nivel mondial, procentul de software care nu era "licentiat corespunzator" era, in anul 2015, de 39 la suta, releva studiul BSA.

Acest nivel reprezinta doar o scadere modesta fata de cele 43 de procente in 2013, conform studiului BSA precedent.

Chiar si in anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizata de software este surprinzator de frecventa. Studiul indica o rata de 25 de procente la nivel mondial in domeniul bancar, de asigurari sau in domeniul bursier/al valorilor mobiliare.

In ceea ce priveste zonele geografice, studiul de anul acesta evidentiaza ca regiunea cu cea mai mare rata de utilizare de software nelicentiat este Asia-Pacific (... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro