Bruxelles-ul a lansat o procedura de infringement impotriva Varsoviei din cauza unei legi privind reforma juridica

Bruxelles-ul a lansat o procedura de infringement impotriva Varsoviei din cauza unei legi privind reforma juridica

"Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Poloniei, printr-o scrisoare de notificare oficiala, ca urmare a publicarii in Monitorul oficial polonez a Legii privind organizarea tribunalelor de drept comun, in ziua de 28 iulie", se arata intr-un comunicat al Comisiei, preluat de AFP.

acum 76 luni (29 Jul 2017)

"Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Poloniei, printr-o scrisoare de notificare oficiala, ca urmare a publicarii in Monitorul oficial polonez a Legii privind organizarea tribunalelor de drept comun, in ziua de 28 iulie", se arata intr-un comunicat al Comisiei, preluat de AFP. Polonia a fost aspru criticata pentru controversata sa reforma a sistemului juridic, un pachet de patru legi referitoare la Curtea Suprema, Consiliul National al Magistraturii, organizarea tribunalelor de drept comun si Scoala Nationala de Magistratura, reforma care a scos in strada zeci de mii de oameni ingrijorati de respectarea statului de drept.

In urma unor proteste de amploare, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anuntat la inceputul saptamanii ca intentioneaza sa blocheze prin veto legile privind Curtea Suprema si Consiliul National al Magistraturii, insa a anuntat ca a promulgat o lege - cea privind reforma tribunalelor de drept comun, in baza careia presedintii acestora vor fi numiti de ministrul Justitiei.

Legea ii va permite ministrului sa-i numeasca pe judecatorii tribunalelor de drept comun fara sa se consulte cu adunarile generale ale judecatorilor si nici cu Consiliul national al magistraturii si fara a da explicatii, ceea ce, potrivit opozitiei, va duce la subordonarea justitiei fata de executiv. Miercuri, Comisia Europeana a avertizat ca este "gata sa declanseze imediat procedura articolului 7" (din tratatul UE) impotriva Poloniei, care poate conduce la suspendarea drepturilor de vot ale acesteia in cadrul Uniunii, un demers la care Bruxelles-ul va recurge in cazul in care vor fi revocati judecatorii Curtii Supreme poloneze. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro