Brookings Institutions: "Acordul cu Arabia Saudita pentru vanzarea de armament de 110 miliarde de dolari este o stire falsa"

Brookings Institutions:

"Am discutat cu contactele mele din industria de armament si din Washington, si toti sustin acelasi lucru: Nu exista niciun contract de 110 miliarde $. "In plus, este putin probabil ca Arabia Saudita sa-si permita sa plateasca 110 miliarde $, tinand cont de pretul petrolului si de faptul ca de doi ani de zile conduce un razboi in Yemen", a adaugat expertul american.

acum 40 luni (7 Jun 2017)

"Am discutat cu contactele mele din industria de armament si din Washington, si toti sustin acelasi lucru: Nu exista niciun contract de 110 miliarde $. In schimb, sunt o gramada de scrisori de intentie, dar niciun contract. Un exemplu al unei astfel de propuneri incluse in acest acord o reprezinta propunerea de vanzare a patru fregate catre regatul saudit. Bruce Riedel sustine ca Departamentul de Stat a mentionat aceasta propunere inca din anul 2015, fara ca vreun contact specific sa se materializeze. La fel, continua expertul american, se vorbeste ca aceasta intelegere ar viza un sistem anti-racheta THAAD, precum cel desfasurat in Coreea de Sud, si 150 de elicoptere de atac Black Hawk. La fel, scrie Bruce Riedel, un acord pentru sistemul anti-racheta THAAD a fost incheiat in anul 2015 de administratia Obama, fara ca aceasta tranzactie sa se materializeze. Ce a facut administratia Trump si oficialii sauditi a fost sa compuna o lista de oferte, un pachet national al unei liste de dorinte ale sauditilor - pe care l-au prezentat ca un acord incheiat. "In plus, este putin probabil ca Arabia Saudita sa-si permita sa plateasca 110 miliarde $, tinand cont de pretul petrolului si de faptul ca de doi ani de zile conduce un razboi in Yemen", a adaugat expertul american. Acesta isi sustine acest punct de vedere aratand ca si presedintele Obama a vandut regatului arme in valoare de 112 miliarde $ in cei 8 ani de mandat - contracte pe care Arabia Saudita nu le-a onorat in totalitate inca, ceea ce face putin probabil sa isi permita aceasta noua investitie. In plus, Statele Unite si Israelul au incheiat un acord prin care acestea se angajeaza sa mentina superioritatea tehnologica cu privire la tehnica militara a Israelului fata de tarile arabe din Golf.

"Vom stii ca intelegerea incheiata de Trump e reala atunci cand Israelul va incepe sa ceara un pachet de ajutor militar prin care sa-si pastreze avantajul tehnologic al fortelor sale de aparare", a incheiat comentatorul ameri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro