Brokerii de asigurari RCA, cu jalba la Bruxelles

Brokerii de asigurari RCA, cu jalba la Bruxelles

Pe de alta parte, in calculele de actuariat se tine cont de diferite categorii de autoturisme si de proprietari, care il ajuta pe asigurator sa stie exact cati bani s-au incasat pe un anumit segment si cati bani s-au platit pentru despagubiri. Printre cele mai importante modificari aduse de aceasta lege cadrului general de functionare a pietei asigurarilor obligatorii auto se numara: introducerea conceptului de tarif de referinta si formula de calcul a acestuia, definirea categoriei clientilor cu risc ridicat, precum si modalitatile prin care acestia pot fi asigurati, explicitarea mecanismului decontarii directe si principiile de aplicare.

acum 27 luni (22 May 2017)

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) va notifica Executivul european, in cazul in care noua lege a asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) va fi promulgata.

Reprezentantii brokerilor de asigurari spun ca actul normativ este neconcurential, favorizeaza anumite segmente de clienti si va duce la scaderea calitatii serviciilor. Conditiile de oligopol ale pietei RCA se vor accentua, ceea ce inseamna ca vom avea o calitate redusa a serviciilor si, pe cale de consecinta, cei care vor avea de suferit vor fi tocmai aceia care trebuie sa fie despagubiti ca urmare a unui eveniment rutier. Din pacate, aceasta lege reglementeaza, pe termen scurt, o problema punctuala, in favoarea unui segment foarte ingust de clienti, cu o rata a daunei foarte mare, si defavorizeaza cea mai mare parte a consumatorilor de polite RCA, in principal persoanele fizice", a declarat Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

Concret, reprezentantii brokerilor considera ca numai o concurenta consistenta in piata RCA va regla cu adevarat tarifele acestui tip de asigurare si orice forma artificiala de plafonare poate avea ca efect principal o protectie inadecvata a celor care trebuie sa beneficieze de acoperirile incluse in polita RCA. "Reglementarile neconcurentiale se refera la tarifele de referinta si la plafonarile impuse de lege, care ar face ca piata sa fie neconcurentiala. Pe de alta parte, in calculele de actuariat se tine cont de diferite categorii de autoturisme si de proprietari, care il ajuta pe asigurator sa stie exact cati bani s-au incasat pe un anumit segment si cati bani s-au platit pentru despagubiri.

Potrivit acestora, interesele firmelor de asigurari si ale UNSICAR sunt comune: "Intre organizatia profesionala a brokerilor si firmele de asigurari este o legatura foarte stransa, asa cum este si in cazul ASF. Legea RCA adoptata de Parl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro