Brexit. Zece modalitati de oficializare a "divortului" Marii Britanii de Uniunea Europeana

Brexit. Zece modalitati de oficializare a

Am vrut, dar nu inca Sustinatorii Brexitului au fost mult timp suspiciosi in legatura cu termenul de doi ani prevazut de articolul 50 si unii au spus explicit ca acest lucru ar trebui facut oficial numai dupa convenirea unui acord comercial cuprinzator care ar scuti Marea Britanie de reguli UE cum ar fi cea referitoare la imigratie. Ei (liderii UE) exclud deschiderea oricarei negocieri atat timp cat Marea Britanie este constransa de termenul prevazut de articolul 50 si insista ca Marea Britanie nu poate beneficia in continuare de acces la piata comuna simultan cu incetarea liberei circulatii a lucratorilor si platilor la bugetul UE. Acordul cu Cameron, pentru a proteja City-ul londonez de zona euro si a reduce imigratia dinspre UE, a fost "ingropat" printr-o clauza care l-a legat de rezultatul referendumului de saptamana trecuta, astfel ca orice negocieri ar incepe de la o baza inferioara si liderii UE ar trebui sa-si "inghita cuvintele". O opinie extrema este aceea ca urmarile unui Brexit pentru UE ar putea fi atat de grave incat europenii ar reveni la plansa de desen si ar crea efectiv un tip de Uniune care ar putea include Marea Britanie.

acum 92 luni (28 Jun 2016)

Divort ca la carte

Premierul David Cameron, care dupa anuntarea rezultatului referendumului din 23 iunie a anuntat ca va demisiona, convine cu Bruxellesul ca singura modalitate juridica ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana este aplicarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona privind negocierea retragerii. El doreste sa predea acest proces succesorului sau, care este posibil sa nu fie ales de Partidul Conservator pana in octombrie. Liderii UE vor ca David Cameron sa faca acest lucru acum sau cel putin cat mai rapid posibil, dar nu dispun de parghii juridice pentru a-l forta.

In scenariul unui divort cat se poate de amiabil, Marea Britanie va invoca articolul 50, posibil (desi improbabil acum) cel mai devreme marti, cand David Cameron se intalneste cu liderii celorlalte 27 de state membre in cadrul unui summit la Bruxelles, sau prin intermediul unei scrisori oficiale trimise de Cameron sau de succesorul sau. La modul ideal, vor fi impartite drepturile si obligatiile in bugetul comun al UE si alte chestiuni prioritare, cum este poate cazul statutului cetatenilor britanici si al celorlalti cetateni ai UE care traiesc de cealalta parte a noii frontiere dintre Marea Britanie si forul comunitar.

Intr-o lume si mai ideala, va fi stabilita o noua relatie economica intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, posibil intr-un tratat separat care sa intre in vigoare la data iesirii efective a tarii din UE. Doi ani este un termen scurt, dar negocierile pot fi extinse daca toate cele 28 de state membre actuale sunt de acord. Rezultatul referendumului nu este obligatoriu din punct de vedere constitutional si Guvernul si Parlamentul, probabil dupa noi alegeri, l-ar putea ignora. In acest caz, UE ar continua sa functioneze ca pana acum, desi un acord special privind statutul de membru, convenit de Cameron si liderii celorlalte state UE in luna februarie, a fost "ingropat" de rezultatul referendumului din 23 iunie. Credibilitatea democr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro