BREXIT. Vinerea neagra

BREXIT. Vinerea neagra

Lira sterlina este evident foarte slabita, fiind tranzactionata acum la o valoare de 1,3305, adica o scadere istorica de 10, 241% (cea mai mare in ultimii 30 de ani), iar tendinta este ca problemele majore sa continue odata cu inceperea retragerii estimate de fonduri de catre cei peste 3 milioane de cetateni europeni care, in acest moment, se vad pusi in fata perspectivei de a fi supusi unor noi legislatii, in viitoarea lor calitate de cetateni din tari terte.

acum 101 luni (24 Jun 2016)

>

In urma cu o ora, EURO se devaloriza fata de dolar (acum, 1,1014 fata de valoarea inregistrata ieri seara la inchiderea burselor, adica 1,1373). Marile burse amorseaza o miscare rapida de recul, primele semnale venind de la Tokyo (scadere cu 6%, iar actiunile unei mari companii precum Toyota au pierdut 9% din valoare, context in care ministrul de finante a solicitat o reuniune de urgenta a cabinetului) sau cea de la Hong Kong, in scadere cu aproape 5%.

Lira sterlina este evident foarte slabita, fiind tranzactionata acum la o valoare de 1,3305, adica o scadere istorica de 10, 241% (cea mai mare in ultimii 30 de ani), iar tendinta este ca problemele majore sa continue odata cu inceperea retragerii estimate de fonduri de catre cei peste 3 milioane de cetateni europeni care, in acest moment, se vad pusi in fata perspectivei de a fi supusi unor noi legislatii, in viitoarea lor calitate de cetateni din tari terte. Autoritatile britanice urmeaza sa transmita la Bruxelles decizia lor de iesire din UE, moment in care incep negocierile pentru finalizarea Acordului de Retragere, Tratatele mentionand o perioada de 2 ani pentru ajustarea unei formule de coexistenta intre Marea Britanie si UE, odata cu adaptarea urgenta a legislatiei britanice la noua realitate. Analistii bancii ERSTE scriau:

"Cel mai pesimist scenariu in cazul unei iesiri a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi impunerea de restrictii care ar putea forta aproximativ 170.000 de romani cu numere de asigurare nationala sa se intoarca in Romania sau sa se mute in alte tari UE. Asta ar putea conduce la o perturbare majora a fluxului de bani, intrucat expatii romani trimit acasa peste 500 de milioane de euro pe an (0,3% din PIB), potrivit estimarilor noastre.. Marea Britanie este a cincea cea mai importanta destinatie pentru exporturile Romaniei, cu o pondere usor peste 4% din livrarile la extern (sau 2,3 miliarde de euro) ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro