Brexit, un thriller urmat de balet diplomatic
Decizia istorica a Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeana este cea mai mare lovitura de dupa Al Doilea Razboi Mondial adusa proiectului european si obliga ambele parti sa construisca o noua relatie, plina de incertitudini. Dupa 43 de ani de mariaj, de neincredere si de provocari, de necesitati reciproce si de cooperare, britanicii au decis joi, prin referendum, sa puna capat relatiei cu Uniunea Europeana. Desi decizia Marii Britanii de a iesi din UE este cea mai mare lovitura de dupa Al Doilea Razboi Mondial data proiectului european de realizare a unei mari uniuni, Angela Merkel pare mult mai concilianta decat altii din sanul guvernului sau de coalitie si din restul Europei. Probleme post-Brexit Marea Britanie se indreapta spre o perioada de criza politica, economica si constitutionala fara precedent, dupa ce liderii europeni au intensificat cererile adresate Londrei de accelerare a procesului de iesire din Uniune.
Decizia istorica a Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeana este cea mai mare lovitura de dupa Al Doilea Razboi Mondial adusa proiectului european si obliga ambele parti sa construisca o noua relatie, plina de incertitudini.
Dupa 43 de ani de mariaj, de neincredere si de provocari, de necesitati reciproce si de cooperare, britanicii au decis joi, prin referendum, sa puna capat relatiei cu Uniunea Europeana. Dar victoria celor anti-UE este totusi departe de a fi totala si risca sa lase semne importante chiar in sanul Marii Britanii. Treziti la realitate, din pacate prea tarziu, 2,5 milioane de britanici au semnat pana acum o petitie cerand un nou referendum. Daca Marea Britanie a fost intotdeauna un membru aparte in cadrul UE, Brexitul este istoric si extrem de simbolic.
Pozitii ferme
Consecintele Brexit-ului continua sa se faca simtite atat in regatul britanic, dar si pe continent, unde liderii europeni au prevazut noi reuniuni in aceasta saptamana la Bruxelles si la Berlin.
Ministrii de Externe ai celor sase tari fondatoare ale UE - Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg - reuniti sambata la Berlin, au vrut sa se arate fermi cu Marea Britanie, dupa decizia sa istorica de a parasi UE. La finalul reuniunii, Frank-Walter Steinmeier si omologii sai au declarat ca cele sase state ar dori ca Marea Britanie sa lanseze "cat mai curand posibil" procedura de iesire din UE. Dar, anuntandu-si demisia pana in octombrie, a dat un semnal ca Marea Britanie nu intentioneaza sa declanseze oficial negocierile de iesire pana la acea data.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a considerat "scandaloasa" alegerea lui Cameron de a-si parasi functiile abia in octombrie: "Tot continentul este luat ostatic" de aceasta decizie iar presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut ca Londra sa depuna "imediat" cererea de a parasi UE.
De vineri, divergentele au aparut intre liderii europeni si ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro