Brexit, un pericol pentru pacea Europei

Fosti secretari generali ai NATO au avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE va ajuta inamicii Occidentului, in timp ce fosti ministri americani de Externe si Aparare au atras atentia ca tara va avea mai putina greutate in afara Uniunii. Intr-o scrisoare separata pentru Times, 13 fosti secretari americani de stat, ai Apararii si consilieri pentru securitatea nationala din fiecare administratie americana de la Barack Obama la Jimmy Carter, in anii 1970, subliniaza ca pozitia mondiala a Marii Britanii ar suferi daca iese din UE.

acum 68 luni (11 May 2016)

Fosti secretari generali ai NATO au avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE va ajuta inamicii Occidentului, in timp ce fosti ministri americani de Externe si Aparare au atras atentia ca tara va avea mai putina greutate in afara Uniunii.

Campania privind referendumul asupra apartenentei Marii Britanii la UE s-a reluat luni, cand premierul David Cameron a mentionat riscurile pentru pacea in Europa in cazul unui Brexit, in timp ce ex-primarul Londrei, Boris Johnson, taxa UE ca "ideologie veche absolutista". Cei cinci ex-sefi ai NATO - Peter Carrington, Javier Solana, George Robertson, Jaap de Hoop Scheffer si Andres Fogh Rasmussen - au declarat ca impunerea sanctiunilor UE impotriva Rusiei si a Iranului, o miscare dirijata de Marea Britanie, a demonstrat importanta blocului european. In scrisoarea lor publicata de Daily Telegraph, ei subliniaza: "Fara indoiala, Brexit ar conduce la o pierdere a influentei britanice, ar aduce atingere NATO si ar veni in ajutorul dusmanilor Occidentului in momentul in care avem nevoie sa fim uniti in comunitatea euro-atlantica impotriva amenintarilor comune".

Intr-o scrisoare separata pentru Times, 13 fosti secretari americani de stat, ai Apararii si consilieri pentru securitatea nationala din fiecare administratie americana de la Barack Obama la Jimmy Carter, in anii 1970, subliniaza ca pozitia mondiala a Marii Britanii ar suferi daca iese din UE. "Credem ca daca Marea Britanie alege sa paraseasca Uniunea Europeana, locul si influenta Regatului Unit in lume se vor diminua si Europa va fi slabita in mod periculos", se arata in scrisoarea semnata, printre altii, de fostii secretari de stat George Schultz si Madeleine Albright. Mesajul lor este ca un ecou la mesajul similar al lui Barack Obama in timpul vizitei sale de luna trecuta in Marea Britanie.

Cei care sunt in campanie pentru Brexit au respins in mai multe randuri astfel de avertismente care precizau ca a fi membru NATO si al UE reprezinta cheia securit... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro