Brexit. Reuniuni de urgenta ale guvernelor din Irlanda si Scotia. Risc de destramare a Marii Britanii

Brexit. Reuniuni de urgenta ale guvernelor din Irlanda si Scotia. Risc de destramare a Marii Britanii

Votul britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana are implicatii foarte semnificative pentru Irlanda si pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau, a reactionat guvernul de la Dublin, inaintea unei reuniuni convocate de urgenta pentru vineri, transmite Reuters. Tabara celor care s-au pronuntat impotriva divortului de Marea Britanie a fost cu 400 de mii de alegatori mai mare decat a celor care au optat pentru separare. "Formula noastra (...) este o cosuveranitate britanico-spaniola pentru o perioda determinata de timp, iar dupa ce va trece acea perioada de timp, ne vom indrepta spre intoarcerea Gibraltarului sub suveranitate spaniola", a declarat ministrul de externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo.

acum 95 luni (24 Jun 2016)

Votul britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana are implicatii foarte semnificative pentru Irlanda si pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau, a reactionat guvernul de la Dublin, inaintea unei reuniuni convocate de urgenta pentru vineri, transmite Reuters. "Acest rezultat are implicatii foarte semnificative pentru Irlanda, ca si pentru Marea Britanie si pentru Uniunea Europeana", subliniaza comunicatul executivului irlandez. In urma acestei sedinte, premierul va face o declaratie publica", adauga comunicatul cabinetului de la Dublin. Prim-ministrul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat ca rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeana "arata clar ca poporul scotian isi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene", transmite Reuters. Votul din Scotia la referendumul istoric de joi a fost coplesitor in favoarea ramanerii Regatului Unit in UE, potrivit DPA. "Votul de aici (n.r. Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scotieni au votat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, in timp ce 1.018.322 s-au exprimat in favoarea unui Brexit.

Scotia ar putea trece prin noi referendumuri, iar Irlanda de Nord - prin noi tensiuni geopolitice. Regatul Unit al Marii Britanii este format din patru regiuni: Scotia, Irlanda de Nord, Tara Galilor si Anglia.Scotia este cel mai aprig sustinator al ramanerii in UE. Tabara celor care s-au pronuntat impotriva divortului de Marea Britanie a fost cu 400 de mii de alegatori mai mare decat a celor care au optat pentru separare. Acum, daca Marea Britanie ar iesi din UE, scotienii ar putea cere un nou referendum pentru independenta, iar rezultatele ar putea fi in favoarea acesteia, scrie Euronews. Si Irlanda de Nord sustine ramanerea in UE. La mijlocul anilor '90, tensiunile de aici au ajuns la apogeu, din cauza nemultumirilor ca autoritatile de la Londra i-ar fi tratat pe nord-irlandezi ca pe o simpla colonie. In 1998, a fost semnat Acordul de la Belfast, in urma caruia autoritatile locale din Irla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro