BREXIT: Reactii internationale: Slovenia crede in consolidarea UE. Austria nu crede ca va fi un efect domino

Şi preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a afirmat că aceasta este o zi tristă pentru democraţia şi economia Europei şi pentru intreaga Uniune Europeană şi o lecţie de istorie care ar trebui invăţată. 'Alegerile extreme de austeritate care au adancit inegalitatea intre ţări din nord şi din sud, garduri şi frontiere inchise şi respingerea impărţirii poverii datoriei şi a crizei migranţilor au semnalat o criză extinsă in Europa', a comentat Tsipras la postul de televiziune de stat. 'Sunt convins că trebuie să păstrăm şi să intărim şi mai mult UE, ca o comunitate şi un proiect de promovare a păcii, cooperării, libertăţii şi securităţii', a subliniat Cerar, care 'respectă, dar deplange' decizia britanică.

acum 44 luni (24 Jun 2016)

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, şi-a exprimat vineri dorinţa ca Uniunea Europeană să continue, după Brexit, "să fie un partener solid" pentru Naţiunile Unite in probleme umanitare, de menţinere a păcii şi a securităţii, "inclusiv privind migraţiile", informează AFP, preluată de Agerpres.

Reacţionand intr-un comunicat la decizia poporului britanic de a ieşi din UE, Ban Ki-moon şi-a exprimat de asemenea speranţa ca Londra "să continue să exercite un rol conducător in numeroase domenii", in mod concret in materie de sprijin pentru dezvoltare. Pentru perioada de tranziţie care incepe intre Marea Britanie şi restul UE, Ban contează pe "pragmatismul Europei şi pe al său simţ al responsabilităţii comune in interesul cetăţenilor europeni".

Şeful guvernului bulgar a afirmat că nu ar trebui să aibă loc niciun fel de negocieri privind acorduri sau statute speciale pentru că acest lucru ar nărui UE şi, la un moment dat, numai Grecia, Bulgaria şi Romania ar putea rămane in UE, cu state donatoare care cer un statut special. Şi preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a afirmat că aceasta este o zi tristă pentru democraţia şi economia Europei şi pentru intreaga Uniune Europeană şi o lecţie de istorie care ar trebui invăţată. Cancelarul austriac Christian Kern a declarat vineri că nu se aşteaptă la un 'efect de domino' după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, precizand că ţara sa nu va organiza un referendum similar, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

'Nu mă tem de un efect de domino', a afirmat Kern intr-o declaraţie pentru presă, avertizand insă că 'Europa işi va pierde statul şi semnificaţia in lume din cauza deciziei Marii Britanii'. De la Viena a venit o reacţie şi din partea Partidului Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta), al cărui lider, Heinz-Christian Strache, le-a cerut preşedinţilor Comisiei Europe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro