Brexit. Miturile care au dominat campania in favoarea iesirii Marii Britanii din UE

Brexit. Miturile care au dominat campania in favoarea iesirii Marii Britanii din UE

Contributia totala a Marii Britanii la bugetul UE este de 18,8 miliarde de lire sterline, adica aproximativ 350 de milioane de lire sterline pe saptamana, dar tarii i se ramburseaza imediat 4,4 miliarde de lire sterline. In aceste conditii, suma neta anuala platita de Londra catre UE este de 5,7 miliarde de lire sterline, adica 109 milioane de lire sterline pe saptamana. Normele europene garanteaza o serie de drepturi pentru muncitori, inclusiv faptul ca toate femeile au dreptul la un concediu de maternitate de cel putin 14 saptamani inainte si/sau dupa nasterea copilului.

acum 42 luni (22 Jun 2016)

Bananele au reprezentat una dintre temele de campanie ale taberei pro-Brexit. "Sunteti de acord cu norma europeana care gestioneaza modul in care trebuie sa vanda comerciantii bananele?", este un tweet publicat in mai pe @Vote_Leave, contul oficial de Twitter al campaniei pentru iesirea Marii Britanii din UE.

In realitate, UE nu interzice vanzarea de banane prea putin curbate si nici vanzarea de manunchiuri cu "mai mult de doua sau trei" fructe, asa cum a sustinut Boris Johnson. Dar, pentru ca aceste norme, stabilite de diferite guverne si companii, provocau confuzie, Comisia Europeana a fost rugata sa stabileasca noi reguli", explica "The Guardian". Pe de alta parte, bananele de categoria a doua pot prezenta "defecte de forma".

Un alt subiect intens discutat de eurosceptici il reprezina aparatele electrocasnice, victime, potrivit lor, ale normelor europene care vizeaza consumul de energie. Bruxellesul intentioneaza sa faca ilegale si prajitoarele de paine si fierbatoarele de apa britanice.

La inceputul lunii mai, tabloidul "Daily Express" (conservator) titra pe prima pagina, cu litere mari: "UE vrea de acum sa ne interzica fierbatoarele". Incepand din 2017, Bruxellesul le va cere producatorilor de aspiratoare ca acestea sa nu depaseasca 900 de wati, fata de 1.600 in prezent.

Insa "nicio decizie nu a fost luata si nu este programata in ceea ce priveste noi norme pentru fierbatoare sau prajitoare de paine", indiferent daca acestea sunt fabricate in Marea Britanie sau in alta parte, a scris Comisia Europeana in rubrica Eurythermes (Mituri europene) de pe site-ul sau.

Intr-un articol privind consecintele pozitive sau negative ale unui eventual Brexit, cotidianul "Evening Standard" prezinta un alt avantaj al iesirii din UE: copiii mai mici de opt ani vor avea dreptul sa umfle baloane fara supravegherea parintilor.

Comisia Europea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro