Brexit. Guvernul britanic nu va organiza un nou referendum

Bătălia pentru șefia Guvernului se duce intre secretarul de stat Andrea Leadsom şi ministrul de Interne Theresa May. Noul premier va avea responsabilitatea de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează procedura de ieşire din UE şi fixează un termen de doi ani pentru ca această separare să fie finalizată.

acum 55 luni (9 Jul 2016)

Guvernul britanic a anunțat că nu va fi organizat un nou referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, in contextul in care patru milioane de persoane au semnat o petiție pentru chemarea cetățenilor la urne, incă o dată, informează AFP, citat de Agerpres. Această petiţie invita guvernul să aplice o regulă potrivit căreia dacă un vot in favoarea menţinerii sau ieşirii din UE se bazează pe mai puţin de 60% dintre alegători cu o rată de participare inferioară procentului de 75%, atunci trebuie organizat un al doilea referendum.

Citește și: Brexit: Germanii şi francezii consideră că UE nu trebuie să-i ofere un acord generos Londrei

"Aşa cum premierul a spus clar in declaraţia sa in faţa Camerei Comunelor in 27 iunie, referendumul a fost exerciţiul democratic cel mai important din istoria britanică cu peste 33 de milioane de persoane care s-au pronunţat.

17,4 milioane de britanici au votat, la 23 iunie, in favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (adică 51,9%) faţă de 16,1 milioane care votaseră pentru rămanerea in UE.

Citește și: Confruntarea pentru fotoliul de premier al lui David Cameron se va da intre Theresa May și Andrea Leadsom

Acest vot l-a determinat pe premierul David Cameron să demisioneze. Bătălia pentru șefia Guvernului se duce intre secretarul de stat Andrea Leadsom şi ministrul de Interne Theresa May. Noul premier va avea responsabilitatea de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează procedura de ieşire din UE şi fixează un termen de doi ani pentru ca această separare să fie finalizată. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro