BREXIT. Cursa pentru desemnarea noului lider european

Dupa victoria Brexit in Marea Britanie, loviturile de teatru se succed pe scena politica: unul dupa altul, cei mai ferventi promotori ai iesirii tarii din UE, Nigel Farage si Boris Johnson, renunta sa-si asume consecintele. Minciunile, renuntarile si absenta unui plan B au scos pe strazile Londrei zeci de mii de britanici care si-au manifestat opozitia fata de iesirea Marii Britanii din Uniune. Diviziuni europene In plus, Berlinul este contra liniei dure promovata de Bruxelles contra Londrei, practic Angela Merkel fiind sensibila la ingrijorarile patronatului german privind vointa unora de la Bruxelles de a "sanctiona" Marea Britanie.

acum 45 luni (5 Jul 2016)

Dupa victoria Brexit in Marea Britanie, loviturile de teatru se succed pe scena politica: unul dupa altul, cei mai ferventi promotori ai iesirii tarii din UE, Nigel Farage si Boris Johnson, renunta sa-si asume consecintele.

Tabara Brexit a pierdut apoi a doua figura proeminenta - Nigel Farage, extremistul de dreapta care a facut din Brexit lupta vietii sale, a dat si el bir cu fugitii. Luni si-a anuntat demisia din fruntea partidului sau eurofob Ukip, explicatia invocata fiind ca si-a atins obiectivul, cel de a scoate Marea Britanie din UE. Urmeaza firesc o lupta pentru succesiune si totul va depinde de capacitatea acestui partid prea putin structurat de a gestiona razboiul sefilor de dupa retragerea liderului Farage. Este cunoscut ca Douglas Carswell, unicul deputat Ukip de tendinta libertariana (pro-imigratie) este in colimator.

Minciunile, renuntarile si absenta unui plan B au scos pe strazile Londrei zeci de mii de britanici care si-au manifestat opozitia fata de iesirea Marii Britanii din Uniune. O dovada ca dupa zece zile de triumf, in randurile pro-Brexit debandada este completa. Farage a reusit sa insufle un vant xenofob asupra campaniei referendumului Brexit transformandu-l intr-un plebiscit asupra imigratiei, in special contra est-europenilor, pe care ii considera responsabili de toate relele din tara.

Nici o mirare ca in Marea Britanie post-Brexit s-au inmultit manifestarile xenofobe si politia a inregistrat o crestere cu 57% a plangerilor pentru delicte legate de ura xenofoba sau rasiala.

Etapele succesiunii lui Cameron

Cine va castiga succesiunea lui David Cameron in fruntea Partidului Conservator britanic si postul de premier? Cinci candidati s-au aflat in aceasta cursa prin eliminare, care la finele serii de 5 iulie l-a lasat pe margine pe cel care a obtinut cele mai putine sustineri in randul celor 330 deputati conservatori. Alte doua tururi sunt prevazute pentru joi si martea viitoare, pentru a se ajunge... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro