Brexit. Ce se va intampla in prima saptamana dupa referendumul din Marea Britanie, in cazul in care alegatorii voteaza pentru iesirea din UE

Brexit. Ce se va intampla in prima saptamana dupa referendumul din Marea Britanie, in cazul in care alegatorii voteaza pentru iesirea din UE

A DOUA ZI, SAMBATA, 25 IUNIE Unii ministri de Finante din Zona euro au sugerat ca ar putea avea loc o reuniune de urgenta a Eurogrup, insa inalti oficiali au spus ca acest lucru este putin probabil, deoarece Banca Centrala Europeana si alte institutii vor fi insarcinate cu administrarea turbulentelor de pe piata. A TREIA ZI, DUMINICA, 26 IUNIE Daca majoritatea britanicilor vor vota pentru iesirea din UE, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezida o intalnire de urgenta a celor 28 de comisari, inclusiv cel britanic, Jonathan Hill. Oficialii UE insista ca nu exista un "Plan B" pentru Brexit, declaratii care amintesc de cele de vara trecuta, cand Grecia era pe punctul de a fi exclusa din blocul comunitar. UE va trebui sa gaseasca solutii pentru a acoperi gaura lasata in buget de iesirea Marii Britanii si pentru a-i informa pe cetatenii UE din Marea Britanie si pe britanicii de pe continent in legatura cu viitoarele lor drepturi.

acum 92 luni (22 Jun 2016)

PRIMA ZI, VINERI, 24 IUNIE

Primele rezultate oficiale ale votului vor fi anuntate in jurul pranzului.

Premierul David Cameron a declarat ca va notifica "imediat" UE, daca Marea Britanie va iesi, insa ar putea avea nevoie de cateva zile.

Daca majoritatea britanicilor vor vota pentru iesirea din UE, Cameron va fi supus, probabil, unei presiuni enorme din partea partidului sau - Conservator - sa demisioneze.

Ministrii pentru Afaceri Europene si ambasadorii din statele membre se vor strange Luxemburg la ora locala 10 (11 ora Romaniei) pentru discutii de rutina, care vor oferi prima sansa pentru multi sa reactioneze.

Indiferent de cum vor vota britanicii, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, seful Executivului UE, se va intalni cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care prezideaza summiturile UE, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Bruxelles, la ora locala 10.30 (11.30 ora Romaniei). Va fi prezent si premierul Olandei, Mark Rutte, al carui guvern detine presedintia prin rotatie a UE, pentru a lua nota de situatie si a transmite un mesaj. Primul va fi regretul pentru pierderea a aproape o cincime din economia UE, a unei mari parti din forta de aparare si fata de diminuarea influentei globale. Va fi vorba de amenintari cu repercusiuni dure pentru cei care vor sa plece, menite sa ii descurajeze pe altii sa urmeze exemplul britanicilor.

A DOUA ZI, SAMBATA, 25 IUNIE

Unii ministri de Finante din Zona euro au sugerat ca ar putea avea loc o reuniune de urgenta a Eurogrup, insa inalti oficiali au spus ca acest lucru este putin probabil, deoarece Banca Centrala Europeana si alte institutii vor fi insarcinate cu administrarea turbulentelor de pe piata.

A TREIA ZI, DUMINICA, 26 IUNIE

Daca majoritatea britanicilor vor vota pentru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro