Borza: Fondul Suveran va fi devorat de rechini

Borza: Fondul Suveran va fi devorat de rechini

Borza este inca o voce in corul celor care critic modul in care a fost creat Fondul Suveran de Dezvoltare (FSDI), el facand o comparatie a modului in care functioneaza astfel de entitati in alte tari. Avocatul mai precizeaza ca scoaterea Fondului de sub incidenta Legii 297/2004 privind piata de capital, a Legii 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, a OG 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile cu capital de stat, a OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale si a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa "vor face din FSDI o prada usoara atat pentru firmele de casa si baietii destepti ai aliantei PSD-ALDE, cat si pentru marii rechini internationali, care vor avea, in sfarsit, ocazia ca, in baza unor proceduri netransparente si a unor preturi derizorii, sa puna mana pe ultimele companii ale statului".

acum 70 luni (11 Jun 2018)

Borza este inca o voce in corul celor care critic modul in care a fost creat Fondul Suveran de Dezvoltare (FSDI), el facand o comparatie a modului in care functioneaza astfel de entitati in alte tari. Avocatul precizeaza ca, desi acestea sunt date ca exemplu de catre initiatorii proiectului de lege din Romania, exista in schimb diferente majore. Anul trecut, a avut un randament de 13,7%, generand astfel un profit de 131 miliarde euro, cam de doua ori bugetul statului roman. Cele doua fonduri europene sunt date ca exemplu de catre initiatorii proiectului de lege din Romania.

De exemplu, unele state pun in aceste fonduri bani in exces proveniti din exportul de resurse, insa Romania nu are astfel de excedente, ci doar deficit. "Capitalul FSDI se constituie din aport in natura, constand in participatiile majoritare sau minoritate ale statului la 33 de companii, pe cand capitalul social al Fondului Polonez de Dezvoltare se constituie din alocari bugetare, fonduri UE, finantari bancare, emiteri de obligatiuni. "Fondul Suveran al Norvegiei s-a creat din excedentul de lichiditate rezultat din exportul de petrol si gaze. De principiu, fondurile suverane manageriaza excesul de lichiditate al respectivelor state. Fondurile Non-commodity administreaza excedentele comerciale din operatiunile de export - China, Singapore sau Coreea de Sud.

El mai spune, totodata, ca Guvernul Romaniei baga intr-o singura oala companii ce activeaza in acelasi sector, fiind intr-o stransa competitie, urmand sa fie greu de gestionat probleme ce tin de concentrare economica si concurenta.

"Capitalul FSDI se intregeste si cu o parte de aport in numerar de 9 miliarde lei, doar ca modul efectiv de alocare il face inoperabil. Orice fond, fie suveran sau de dezvoltare, are nevoie de capital la momentul constituirii lui pentru a putea sa functioneze eficient si sa investeasca in business-uri, obligatiuni, certificate de trezorerie, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro