Bookfest 2015. Dan C. Mihailescu va vorbi, la Adevarul Live de la 12.00, despre Ioan Alexandru. "Ce-mi puteti face, daca va iubesc!?"

Bookfest 2015. Dan C. Mihailescu va vorbi, la Adevarul Live de la 12.00, despre Ioan Alexandru.

Ani de-a randul l-am urmat cu Biblia-n desaga in tot felul de camarute de prin mansarda Filologiei bucurestene, unde ne citea ce a tradus din Cantarea cantarilor ori scotea pe tacute un album de autoportrete Rembrandt si, cale de doua ceasuri, in tacerea noastra inmarmurita, ne facea istoria Luminii, a Chipului, a mainii care binecuvanta... I-o datorez de mult, nu doar dinspre inceputul anilor '90, cand era (inca o data si tot mai salbatic) tinta ironiilor si neintelegerilor multora ("ce cauta asta cu crucea in Parlament?!") - si cand puteam, in sfarsit, spune totul -, ci tocmai dinspre finele anilor '70 ai veacului trecut. Fapt este ca, in alambicatul sistem de supape al ceausismului, deschiderile operate de imnologia si gazetaria lui, de traducerile si cursurile sale universitare (unde Eminescu se infratea cu Holderlin via Heidegger, iar Biblia si lectiile de ebraica se impleteau cu patristica, istoria picturii si Mircea Eliade) echivalau cu zeci de cenacluri, sedii redactionale si rafturi de biblioteca.

acum 79 luni (20 May 2015)

Pe Ioan Alexandru il cunoasteti: poet - "cel mai mare poet crestin al romanilor", asa s-a spus -, publicist, eseist. Poate il cunoasteti si de la tribuna pestritului Parlament de la inceptului anilor '90. La Revolutie, purta Crucea si Icoana lui Iisus Hristos printre soldati, din Piata Romana pana in Piata Unirii. A fost co-fondator al Grupului de Rugaciune din Parlamentul Romaniei si fondator al Miscarii Pro Vita. Mihalescu spune ca intalnirea cu Ioan Alexandru l-a schimbat definitiv: i-a schimbat felulde a fi, optiune moral-estetice, paganismul panteic si perceptia asupra literaturii. Criticul literar vorbeste la Adevarul Live, de la 12.00, despre destinul poetului Ioan Alexandru.

Despre "Ce-mi puteti face, daca va iubesc!?, eseu confesiv despre Ioan Alexandru, care va fi lansat duminica la Bookfest, Dan C Mihailescu spune:"Ii datoram aproape dureros aceasta carte. I-o datorez demult, nu doar dinspre inceputul anilor `90, cand era (inca o data si tot mai salbatic) tinta ironiilor si neintelegerilor multora ("Ce cauta asta cu crucea in Parlament ?!"), si cand puteam, in sfarsit, spune totul, ci tocmai dinspre finele anilor '70 ai veacului trecut. Una tardiva si fragila, e drept, dar nu mai pu?in sincera si incercanata sufleteste."

"Cursul Eminescu si seminariile de ebraica ale lui Ioan Alexandru erau un havuz de credinta, cultura si intelepciune. Ani de-a randul l-am urmat cu Biblia-n desaga in tot felul de camarute de prin mansarda Filologiei bucurestene, unde ne citea ce a tradus din Cantarea cantarilor ori scotea pe tacute un album de autoportrete Rembrandt si, cale de doua ceasuri, in tacerea noastra inmarmurita, ne facea istoria Luminii, a Chipului, a mainii care binecuvanta...

Plecam literalmente halucinati dupa doua ceasuri de hermeneutica terapeutica, avand inima captusita cu ceea ce el numea , armura launtrica prin care devii ignifug, impenetrabil la tot raul lumii, in numele t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro