Bomba cu ceas care a explodat in Senatul Romaniei acum 95 de ani. Un grup de comunisti evrei a ucis trei demnitari

Bomba cu ceas care a explodat in Senatul Romaniei acum 95 de ani. Un grup de comunisti evrei a ucis trei demnitari

Exact in urma cu 95 de ani, pe data de 8 decembrie 1920, in Romania s-a consemnat primul atentat cu bomba intr-o institutie de calibru a statului, respectiv Senatul Romaniei. Max Goldstein (foto jos), in varsta de 25 de ani, croitor de meserie, a fost prins un an mai tarziu, pe cand incerca sa revina in Romania traversand inot Dunarea. Peste butoanele brichetei era asezeta o paleta de lemn, peste care trecea un cablu de sarma subtire, cu un capat fixat peste peretele cutiei, trecand peste paleta de deasupra butoanelor;

acum 96 luni (8 Dec 2015)

Exact in urma cu 95 de ani, pe data de 8 decembrie 1920, in Romania s-a consemnat primul atentat cu bomba intr-o institutie de calibru a statului, respectiv Senatul Romaniei.

Un grup terorist format din evrei comunisti a detonat o bomba artizanala, in cel mai reprezentativ for al tarii, in momentul in care urma sa fie deschisa sedinta de la Senat. Era aproape de ora 15.00, cand bomba a explodat, ucigand mai multe persoane si ranind alte cateva. tipete si strigate de salvare rasuna, in vreme ce intr'un lac de sange doi senatori sunt scosi afara. Zeci de senatori lesina in vreme ce corpul de garda opreste iesirea celor aflati inauntru", scriau, la vremea respectiva, reporterii ziarului Adevarul.

Cuprinsi de frica, senatorii au dat buzna spre iesiri, creandu-se o invalmaseala generala.

Ancheta a fost preluata de reprezentantii Sigurantei Statului, iar cercetarile au dus la concluzia ca atentatorii au fost evreii comunisti Max Goldstein, Lupu Goldstein, Lupu Osias si Leon Lichtblau. Oamenii legii au banuit ca acestia nu au actionat singuri, ci au avut complici, unul dintre ei fiind Alecu Constantinescu, seful Partidului Socialist din Romania, partid de extrema stanga, care a si fost arestat.

Potrivit datelor anchetei, actiunea a fost realizata cu o seara inainte de atentat, cand atentatorii, insoti de o fetita care avea in mana o mica geanta, au intrat in sediul Senatului, aflat la unul din etajele Universitatii. Ei au patruns in sala de sedinta a senatorilor si au plasat bomba in spatele draperiei aflata langa scaunul presedintelui institutiei. Teroristii au ramas peste noapte in sala si au fixat ceasul de la bomba pentru ora 14.45, apoi s-au facut nevazuti.

Ministerul de Interne a pus in joc un premiu de 200.000 de lei oferit celor care pot da informatii despre faptuitori.

Max Goldstein (foto jos), in varsta de 25 de ani, croito... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro