Bolnavii de cancer din Romania vor da in judecata Ministerul Sanatatii. S-au saturat sa fie "lasati" fara tratamente

Bolnavii de cancer din Romania vor da in judecata Ministerul Sanatatii. S-au saturat sa fie

Motivele ar fi faptul ca bolnavii din Romania nu au acces la tratamentele inovatoare pentru autoritatile nu se grabesc sa le aprobe, ca bolnavii nu au acces la investigatii gratuite si pentru ca politica de costuri a Ministerului a dus la disparitia de pe piata a mai multor zeci medicamente vitale.

acum 63 luni (30 Jun 2016)

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a anuntat ca vrea sa faca plangere penala impotriva Ministerului Sanatatii pentru abuz in serviciu sau neglijenta. Motivele ar fi faptul ca bolnavii din Romania nu au acces la tratamentele inovatoare pentru autoritatile nu se grabesc sa le aprobe, ca bolnavii nu au acces la investigatii gratuite si pentru ca politica de costuri a Ministerului a dus la disparitia de pe piata a mai multor zeci medicamente vitale.

"Am aflat cu stupoare ca domnul ministru al Sanatatii a amanat ordinul 75 pana in noiembrie, lucru care ne ingrijoreaza, pentru ca in noiembrie va fi ca o avalansa care ne va ingropa daca el va fi aplicat, din cauza ca vor disparea si mai multe medicamente de pe piata. Aceasta amanare pe noi ne ingrijoreaza, nu ne avantajeaza cu nimic, dimpotriva va fi avalansa care ne va acoperi", a explicat Cezar Irimia presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC).

El spune ca "lipsa fondurilor determina, pentru pacienti, intarzierea accesului gratuit la investigatii pana la 4 luni, iar unii dintre ei nici nu mai prind aceste investigatii pentru stabilirea liniei terapeutice bazata pe dovezi, deoarece decedeaza".

O alta are problema este aceea ca sute de medicamente au disparut deja de pe piata din Romania. De vina ar fi politica de preturi a Ministerului Sanatatii care a stabilit la medicamente cel mai mic pret din Europa, ceea ce-I determina pe producatori sa nu mai aduca medicamente in tara noastra, und epretul este prea mic. Iar lipsa medicamentelor pune in pericol viata pacientilor care si asa nu au acces la tratamente de ultima ora pentru ca autoritatile romane nu sunt in stare sa aprobe tratamentele inovative. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro