Bolnavii care sufera un infarct miocardic acut nu pot fi tratati la cel mai mare spital din Moldova. "S-au facut mai multe demersuri pentru un angiograf"

Bolnavii care sufera un infarct miocardic acut nu pot fi tratati la cel mai mare spital din Moldova.

Cel mai mare spital din Moldova, Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi, nu poate rezolva principala urgenta cardiovasculara: infarctul miocardic acut. Din lipsa angiografului - cu ajutorul caruia medicii pot realiza procedura medicala numita angioplastie care distruge cheagul de sange din vasul afectat si deschide artera afectata - cardiologii de la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi sunt nevoiti sa transfere bolnavii la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof.

acum 37 luni (8 Feb 2017)

Cel mai mare spital din Moldova, Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi, nu poate rezolva principala urgenta cardiovasculara: infarctul miocardic acut.

Unitatea medicala in care ajung cele mai grave cazuri din regiunea de Nord-Est nu poate rezolva infarctul miocardic acut din cauza ca nu a fost dotat cu un angiograf de inalta performanta.

In ultimii patru ani, spitalul a primit mai multe promisiuni de la Ministerul Sanatatii potrivit carora aparatul va ajunge in Clinica de Cardiologie de la Iasi.

Alte spitale judetene din Moldova, cum sunt cele din Buzau si Braila, au aparatul necesar tratarii infarctului miocardic acut, dar nu au capacitatea sa preia pacienti din toata Moldova.

Din lipsa angiografului - cu ajutorul caruia medicii pot realiza procedura medicala numita angioplastie care distruge cheagul de sange din vasul afectat si deschide artera afectata - cardiologii de la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi sunt nevoiti sa transfere bolnavii la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof.

In cazul in care bolnavul a suferit infarctul in urma cu mai bine de sase ore, institutul nu primeste pacientul pentru ca deja a trecut timpul in care este indicata realizarea angioplastiei si nu vrea sa-si asume responsabilitatea pentru complicatiile care pot aparea ulterior. La spitalele din Braila sau Buzau sunt astfel de aparate, dar acele unitati nu au capacitatea de a prelua pacientii din toata zona Moldovei. Noi daca avem capacitatea asta, fiind cel mai mare spital din zona, nu avem aparatul", a aratat dr. Antoniu Petris, seful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul "Sfantul Spiridon".

Infarctul miocardic reprezinta necroza unei parti de miocard ca urmare a faptului ca inima nu mai este irigata cu sange si oxigen.

Citeste si:

Moldova nu mai are niciun spital cu nivel maxim de competenta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro