Bolnavi fara venituri, tratati de medici voluntari la singura policlinica sociala din Bucuresti. "Atentiile" pacientilor: covrigi si brichete

Bolnavi fara venituri, tratati de medici voluntari la singura policlinica sociala din Bucuresti.

Intr-o societate in care zicala populara "Frate, frate, da' branza-i pe bani" e mai actuala ca niciodata, ceea ce se intampla la Policlinica Sociala de pe Strada Dristorului nr. De trei ani, aici sunt consultati si tratati complet gratuit peste 1.500 de oameni aflati, dintr-un motiv sau altul, in afara sistemului de asigurari medicale de sanatate. SALVATI DE CANCER Pe langa afectiunile cronice depistate, pentru care pacientii primesc medicatie gratuita, luna de luna, medicii de aici s-au confruntat si cu cateva cazuri mai complicate, oncologice. Pacientii au de toate: afectiuni psihice de la usoare la grave, hepatita B si C, HIV, TBC, mari probleme de nutritie, boli cardiovasculare, oftalmologice, dermatologice si ginecologice. Medicul Adela Manolache verifica fundul de ochi al unei paciente Acum se o cupa de un caz complicat al unei paciente de 40 de ani, cu cataracta la ambii ochi, pe care spera sa o poata ajuta. "Atentiile" pacientilor: covrigi si brichete Au fost cazuri in care, in urma tratamentelor, oamenii s-au pus pe linie de plutire, reusind sa-si gaseasca un loc de munca si sa-si plateasca o chirie.

acum 67 luni (1 Nov 2014)

Intr-o societate in care zicala populara "Frate, frate, da' branza-i pe bani" e mai actuala ca niciodata, ceea ce se intampla la Policlinica Sociala de pe Strada Dristorului nr. De trei ani, aici sunt consultati si tratati complet gratuit peste 1.500 de oameni aflati, dintr-un motiv sau altul, in afara sistemului de asigurari medicale de sanatate. "Am lucrat la o cooperativa peste 17 ani, dar numai un an mi-au fost platite asigurarile de sanatate si sociale. Eu nu am medic de familie, nu pot avea medic de familie.

Povestile sunt multe si diverse, care mai de care mai cutremuratoare. Cel mai bine le cunoaste medicul de medicina generala Vlad Romanescu, cel care coordoneaza inca de la inceput intreaga activitate desfasurata aici. Vad in fiecare zi in jur de 10-20 de persoane, in medie. Unii sunt actuali sau fost consumatori de droguri, dar sunt si intelectuali, fosti profesori care nu au reusit sa ajunga la perioada de pensionare si sunt fara venituri. Poate parea greu de imaginat, dar drama lor poate deveni oricand, printr-o intorsatura tragica a destinului, drama oricaruia dintre noi", a relatat, cu vocea inmuiata, medicul. "Cineva nu le-a mai platit o lucrare mai mare, iar ei n-au mai putut sa plateasca leasingul la utilaje si au pierdut tot, inclusiv casa, si au ramas pe strazi", a povestit dr. De aceea, spune el, se abtine sa-i judece.

ACCESUL, FOARTE SIMPLU

Pentru a beneficia de serviciile Policlinicii, pacientii trebuie sa faca dovada faptului ca nu au venituri. In acest scop, li se solicita o adeverinta obtinuta de la Circa Financiara, pe care o prezinta, impreuna cu actul de identitate inspectorului Gabriel Prossi, reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti. El le face un consult de medicina generala si, in functie de constatari, le prescrie tratamentul sau le recomanda anumite investigatii suplimentare, programandu-i la un consult de specialita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro