Bolnav de cancer, condamnat la moarte de sistemul sanitar romanesc: "Nu stiu daca mai am doua luni de trait sau un an. Am obosit sa lupt"

"M-a costat 6.000 de euro" In luna mai 2015, a urmat o gastrectomie totala, iar din iunie 2015 si pana in decembrie 2015, a urmat tratament cu citostatice (8 sedinte) si radioterapie (28 de sedinte), urmat de un tratament cu Herceptin, medicamentul care i-a fost recomandat pentru diagnosticul sau si pe care a trebuit sa-l cumpere din buzunarul propriu. Tin sa le multumesc tuturor celor care m-au ajutat, pentru ca dupa un an si cinci luni de tratament nu mai aveam bani nici pentru cele 12 sedinte cu Herceptin si nici pentru evaluarile PER-CT (pentru care statutul bolii mele nu indeplineste criteriile pentru decontare) si care a costat peste 1000 de euro fiecare" spune barbatul.

acum 88 luni (12 Jan 2017)

Gheorghe Stoian are 61 de ani si este inginer geolog. "In urma analizelor pe care le-am facut pentru serviciu, am constatat ca niste elemente, pe care le-am asociat cu anemia, care nu corespundeau valorilor normale, desi starea mea generala nu-mi dadea de gandit. "M-a costat 6.000 de euro" In luna mai 2015, a urmat o gastrectomie totala, iar din iunie 2015 si pana in decembrie 2015, a urmat tratament cu citostatice (8 sedinte) si radioterapie (28 de sedinte), urmat de un tratament cu Herceptin, medicamentul care i-a fost recomandat pentru diagnosticul sau si pe care a trebuit sa-l cumpere din buzunarul propriu. "L-am cumprat direct de la producator, pentru ca la farmacii nu se gaseste, trebuie sa le comanzi, e complicat. Tin sa le multumesc tuturor celor care m-au ajutat, pentru ca dupa un an si cinci luni de tratament nu mai aveam bani nici pentru cele 12 sedinte cu Herceptin si nici pentru evaluarile PER-CT (pentru care statutul bolii mele nu indeplineste criteriile pentru decontare) si care a costat peste 1000 de euro fiecare" spune barbatul. A sperat ca petitia pe care a semnat-o impreuna cu multi alti pacienti aflati in situatia sa va rezolva, intre timp, problema si medicamentul va intra si in Romania pe lista celor compensate, asa cum se intampla in 19 tari europene. Dar n-a fost asa, in ciuda faptului ca instantele din Romania au inceput sa dea castig de cauza bolnavilor aflati in aceeasi situatie, care dau in judecata Ministerul Satatatii ca sa-si castige medicamentul. Pentru ca dupa o pauza de aproximativ o luna, am ajuns intr-o situatie mai rea decat cea de dinaintea inceperii tratamentului cu acest medicament", spune barbatul. Inainte de tratament, markerul era 344, iar dupa tratament scazuse la 169, ceea ce arata ca mersese destul de bine, iar dupa perioda de pauza, in care nu mi l-am mai permis, a urcat la 210 apoi, brusc la 652. Medicul din Turcia la care am mers mi-a recomandat, la evaluare, tratament cu Herceptin in combinatie cu alt medicament, dar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro