Bolile de inima afecteaza tot mai mult tinerii. Care este explicatia

Bolile de inima afecteaza tot mai mult tinerii. Care este explicatia

20% din populatia tanara cu sindrom metabolic "Dat fiind faptul ca 20% din populatia tanara are diagnostic de sindrom metabolic, ceea ce inseamna hipertensiune, dislipidemie, obezitate abdominala sau modificari glicemice care favorizeaza instalarea diabetului zaharat, nici nu ne mira faptul ca, dupa varsta de 30 de ani, incep sa apara problemele la inima - hipertensiune, tulburari de ritm cardiac sau chiar infarct miocardic", explica dr. Anumiti factori modifica expresia genica "Lasand la o parte factorii care tin, la prima vedere, de individ, dar, din punctul meu de vedere, si de societate, as vrea sa insistam pe cateva elemente genetice", mai spune dr. De exemplu, o valva biologica obisnuita implantata la un pacient de 70 de ani va avea cu mare probabilitate o durata de viata de peste 10 ani. Un by-pass coronarian cu grefon venos a carui durata medie de viata este de 7-10 ani va fi suficient in cazul unui pacient de 70 de ani. Fumatul, abuzul de mancare de proasta calitate, privarea de somn, expunerea la droguri si alte noxe, stresul emotional exagerat vor duce, in final, cu mare probabilitate la o lectie de viata, uneori foarte dureroasa.

acum 39 luni (22 Apr 2017)

Stim deja ca se moare prea des si prea mult din pricina bolilor de inima care fac ravagii nu doar la noi, ci in toata lumea. Ne-am obisnuit insa ca atunci cand vorbim despre afectiunile cardiovasculare sa ne referim cu predilectie la persoanele trecute de o anumita varsta, sa spunem peste 50 de ani. Varsta incepe sa nu mai fie neparat un criteriu, atrag atentia medicii cardiologi, din ce in ce mai ingrijorati de aceasta situatie. Stresul, stilul de viata dezordonat, alimentatia deficitara, riscul de obezitate, fumatul in crestere si consumul de alcool sunt "criminalii tacuti" ai tinerei generatii, avertizeaza acestia.

20% din populatia tanara cu sindrom metabolic

"Dat fiind faptul ca 20% din populatia tanara are diagnostic de sindrom metabolic, ceea ce inseamna hipertensiune, dislipidemie, obezitate abdominala sau modificari glicemice care favorizeaza instalarea diabetului zaharat, nici nu ne mira faptul ca, dupa varsta de 30 de ani, incep sa apara problemele la inima - hipertensiune, tulburari de ritm cardiac sau chiar infarct miocardic", explica dr.

"Daca vreti imaginea tipica este cea a unui barbat tanar, sub 45 de ani, cu serviciu bun, dar care sta 12 ore la birou, sedentar, fumator, supraponderal si foarte stresat. Ne referim strict la bolile cardiovasculare, nu la malformatiile cardiace congenitale care se manifesta de obicei in perioada copilariei si adolescentei", mai spune acesta.

Se vorbeste foarte mult de cresterea incidentei hipertensiunii arteriale la tineri, de o rata mai mare a infarctului miocardic in decada a treia si a patra de viata. "In mod sigur, numai o interactiune de factori poate duce la acest rezultat, pentru ca existenta unui factor singular ar fi urmata de identificarea certa si combaterea sa. Se vorbeste foarte mult despre inmultirea obiceiurilor de viata nocive in detrimentul celor sanatoase: alimentatia fara reguli, bazata pe semiprepara... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro