Boli care faceau ravagii printre animale la 1900. Leacuri folosite pentru "speteala cailor, mana vitelor si jigaraia cainilor"
Vitele scapa de muscatura de serpe, sau spalind locul muscat cu apa in care a stat o pele de serpe, sau scapa cu descintece care sint intocmai ca si pentru oameni, menind in loc de om pe vita muscata" "Cosi - Vitele cornute au pe sub piele, pe spinare, niste paraziti mari numiti cosuri. Cind intr'o turma de oi s a imbolnavit una de capchiere, pentru a nu se intinde boala, se taie oaea bolnava, i se ingroapa capul si picioarele alaturea cu un boluhan la hotarul mosiei, si se mineste asa : "Atunci sa se mai bolnaveasca oile de capchiere, cind or putrezi oasele si bolohanul>>" "Rie - Nici dobitoacele nu scapa de rie. In unele locuri, si mai cu sama pe la tirguri, pentru a scapa pe cini de jigarae, li se da sa linga, unt de pe pieptene" "Colti - Purceii ce se nasc in luna noua, au niste colti lungi, asa ca nu pot tinea gura inchisa, isi mininca limba, si cind vor sa suga la scroafa, aceasta fuge covitind.
O descriere a leacurilor folosite in urma cu un secol in satele din Moldova pentru tratarea afectiunilor de care sufereau animalele domestice face subiectul unui articol din numarul IV din 1897 al revistei de folclor "Sezatoarea". Dascalul a cules din satele din nordul Moldovei o serie de practici pe care oamenii le aplicau pentru a-si salva efectivele de animale de la moarte, sau pentru a le scapa de anumite afectiuni. Cele mai multe probleme de sanatate apareau in cazul vitelor, iar pentru tratarea afectiunilor existau anumite metode care dadeau roade: "Luatul manei - Sub numele de mana taranul intelege bogatia si bunatatea laptelui ce da o vaca (cantitatea si calitatea). Mana se ia cu vraji de la o vaca si se da la o alta vaca. De luatul manei, vacile nu se tamadue decit prin descintece" "Capusele - Capusele se fac la barbia vitelor cornute. Vita scapa de capusi daca i le curatim si spalam locul cu zama de duhan fiert (tutun)" "Crapatul - Vitele cornute, din diferite pricini se umfla si crapa - Vitele crapa mai cu sama cind vor minca popusoi (porumb) si vor bea apa, ori cind mininca trifoi, primavara. Cind vita a mincal popusoi multi, se ia la frecat pe pintece cu pumnii, ori cu ceva tare, si apoi o ia la fugarit pina ce incepe a esi din vita mincarea" "De serpe - Serpele nu musca numai pe om, ci si pe animale. Partea muscata se umfla si se face cum ii peatra de tare. Vitele scapa de muscatura de serpe, sau spalind locul muscat cu apa in care a stat o pele de serpe, sau scapa cu descintece care sint intocmai ca si pentru oameni, menind in loc de om pe vita muscata" "Cosi - Vitele cornute au pe sub piele, pe spinare, niste paraziti mari numiti cosuri. De cosi scapa vita spalind-o des cu zama de duhan (tutun) fiert" Cum se manifesta speteala cailor De o atentie deosebita si ingrijire beneficiau caii, animale care le asigurau proprietarilor bunastarea in gospodarie. Si in cazul cabalinelor, existau diverse afectiuni care trebuiau lecuite cat mai repede de la instala... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro