Boierul muntean care a pus Teleormanul pe harta

Boierul muntean care a pus Teleormanul pe harta

"Primul document cartografic romanesc, Harta Tarii Romanesti tiparita de Stolnicul Constantin Cantacuzino la Padova in anul 1700, infatiseaza, pentru prima data, pe langa celelalte elemente ale geografiei Valahiei si conturul administrativ al judetelor", scrie Ecaterina Tantareanu, istoric din Teleorman, intr-una dintre cartile publicate. Detaliu din Harta stolnicului Constantin Cantacuzino din cartea semnata de Ecaterina Tantareanu, volum disponibil si online Originalul, gasit de un teleormanean Un alt istoric, Corneliu Beda, fost profesor de istorie in Zimnicea si fost director al Muzeului Judetean Teleorman, sustine ca harta originara a stolnicului a fost gasita la British Museum de D.

acum 27 luni (6 Apr 2018)

"Primul document cartografic romanesc, Harta Tarii Romanesti tiparita de Stolnicul Constantin Cantacuzino la Padova in anul 1700, infatiseaza, pentru prima data, pe langa celelalte elemente ale geografiei Valahiei si conturul administrativ al judetelor", scrie Ecaterina Tantareanu, istoric din Teleorman, intr-una dintre cartile publicate. Pe harta boierului muntean apare numele judetului, scris in latina si greaca: "Telormanum" si "Telormanon".

In acele vremuri, Teleormanul se intindea "pe o fasie de la Dunare pana aproape de regiunea de dealuri", avea de 48 de asezari. Judetul Vlasca de odinioara - azi parte din judetul Teleorman - era infatisat pe harta stolnicului "ca o banda de la sud la nord, ingloba 32 de sate, dintre care 7 cu resedinte boieresti".

Detaliu din Harta stolnicului Constantin Cantacuzino din cartea semnata de Ecaterina Tantareanu, volum disponibil si online

Originalul, gasit de un teleormanean

Un alt istoric, Corneliu Beda, fost profesor de istorie in Zimnicea si fost director al Muzeului Judetean Teleorman, sustine ca harta originara a stolnicului a fost gasita la British Museum de D.

In volumul monografic "Orasul Zimnicea in 1.000 de imagini si documente", Beda publica un detaliu din harta si explica ce a fost infatisat pe document:

"In partea stanga se distinge denumirea Oltos (n. Denumirile paralele, ajung pana aproape de Dunare si reprezinta fie denumirea districtului/judetului Teleorman, cu alfabet grecesc si latin, fie denumirea judetului si a raului Teleorman, care se varsa in Vedea, nume ce nu se distinge.

Printscreen dupa o imagine publicata de Corneliu Beda in volumul amintit FOTO: arhiva foto a Muzeului Judetean Teleorman. Sageata arata spre locul unde apare mentionata Zimnicea

Judete alungite

Intr-un scurt studiu stiintific semnat d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro