Boboteaza, un soi de continuare a Craciunului

Vechimea si importanta momentului sunt subliniate si de diversitatea de traditii si ritualuri legate de aceasta celebrare care, practic, incheie ciclul Sarbatorilor de Iarna. In ziua de Boboteaza, care era un soi de continuare a Craciunului, se strangea toata familia in jurul mesei, pe care oamenii puneau ce aveau ei mai bun", spune jurnalistul Virgil Lazar, veteranul redactiei Romania libera, azi in varsta de 84 de ani. Pe culmile dealurilor din jurul satului, flacaii aprind ruguri de crengi si de frunze, in care in unele comunitati sunt arsi si brazii de Craciun, despodobiti chiar de Boboteaza, iar flacarile, care amintesc de focul credintei, purifica aerul si toate fapturile vazduhului.

acum 82 luni (6 Jan 2015)

Una dintre cele mai vechi si mai importante traditii populare romanesti este legata de Botezul Mantuitorului sau Boboteaza. Potrivit Bibliei, este vorba de momentul in care Isus Cristos, aflat la inceputul activitatii sale de raspandire a Noului Legamant, s-a intalnit pe malul Iordanului cu Sfantul Ioan Botezatorul.

Scena in care Isus Cristos i-a cerut Sfantului Ioan sa il boteze, iar apoi acesta i-a indrumat pe discipolii sai sa il urmeze pe Mantuitor are semnificatia unei treceri de la istoria Vechiului Testament la cea a Noului Testament, o trecere care reprezinta o etapa extrem de importanta in conturarea religiei crestine, spun teologii. Acest moment este celebrat, an de an, de catre romanii ortodocsi pe stil nou si de cei greco-catolici in data de 6 ianuarie.

Vechimea si importanta momentului sunt subliniate si de diversitatea de traditii si ritualuri legate de aceasta celebrare care, practic, incheie ciclul Sarbatorilor de Iarna. In satul Laslea, din apropiere de Sighisoara, "toata lumea mergea la biserica, acolo unde era Sfintirea Mare a Apei. Preotul ii binecuvanta pe credinciosi si ii stropea cu apa sfintita, cu ajutorul unui pamatuf de busuioc.

Credinciosii consumau mici cantitati de apa sfintita timp de o saptamana. Apa era bauta inainte de a rosti rugaciunea cuvenita inainte de a te aseza la masa. In ziua de Boboteaza, care era un soi de continuare a Craciunului, se strangea toata familia in jurul mesei, pe care oamenii puneau ce aveau ei mai bun", spune jurnalistul Virgil Lazar, veteranul redactiei Romania libera, azi in varsta de 84 de ani.

Unele traditii au fost pierdute

Unele dintre traditiile de Boboteaza, atestate pe vremea strabunicilor nostri, s-au pierdut in negura timpului. Cu ajutorul marturiilor de arhiva, istoricii si etnologii pot sa reconstituie unele dintre aceste ritualuri. In perioada interbelica, acest ritual era oficiat cu toata solemnitatea de catre episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro