Boboteaza 2015. Traditii si superstitii populare din ziua cand se sfintesc apele si dracii isi pierd puterile

Boboteaza 2015. Traditii si superstitii populare din ziua cand se sfintesc apele si dracii isi pierd puterile

Iar aceasta speranta impreuna cu dorinta oamenilor de a-si feri pe cei dragi si casele de necurat au dus la aparitia, de-a lungul timpului, in paralel cu ritualurile bisericesti la o sumedenie de credinte si obiceiuri populare. Azi, zeci de tineri din toata tara participa la ritualurile de sfintire ale apei, vor sari in Dunare si in Marea Neagra ca sa aduca la mal crucile aruncate de preoti. Mai puteti citi: 10 traditii si superstitii populare de Boboteaza Traditii si superstitii de Boboteaza, ziua in care se deschid cerurile. Ce trebuie sa faci in ianuarie ca sa-ti mearga bine tot anul Luminatia in Transilvania, de la ritualul celtic la sarbatoarea catolica a Zilei tuturor sfintilor Traditiile si superstitiile din popor ale lui septembrie, prima luna de toamna.

acum 62 luni (6 Jan 2015)

"Iubitii mei credinciosi, in marea sarbatoare de astazi ne amintim, sarbatorim si retraim Botezul Domnului care s-a petrecut la apa Iordanului. Botezul Domnului este scris in calendar pentru ca este un fapt real si pentru ca este mai usor de tinut minte", spunea, in 2005, intr-o predica, fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, plecat la cele vesnice in urma cu 4 ani.

"Speranta este una din cele trei virtuti teologice care vin de la Dumnezeu: credinta, speranta, si iubirea. Chiar daca va pierdeti iubirea, chiar daca subreziti credinta, pastrati-va speranta, fiindca tot de la Dumnezeu vine!", afirma Bartolomeu Anania intr-o alta predica, potrivit corortodox.blogspot.ro.

Iar aceasta speranta impreuna cu dorinta oamenilor de a-si feri pe cei dragi si casele de necurat au dus la aparitia, de-a lungul timpului, in paralel cu ritualurile bisericesti la o sumedenie de credinte si obiceiuri populare.

Traditia populara zice ca daca pomii sunt incarcati cu promoroaca de Boboteaza, atunci anul va fi bogat. In popor se mai zice ca nu ai voie sa te certi cu nimeni in ziua de 6 ianuarie pentru ca aceia o sa fie dusmanosi tot anul.

Azi, zeci de tineri din toata tara participa la ritualurile de sfintire ale apei, vor sari in Dunare si in Marea Neagra ca sa aduca la mal crucile aruncate de preoti. Se spune ca aceia care sar in apa vor fi feriti de boli tot anul. Preotii explica faptul ca, la Boboteaza, apa se sfinteste printr-o dubla invocare a Duhului Sfant, motiv pentru care se numeste "Agheasma Mare", iar in restul anului, cand apa se sfinteste doar printr-o unica invocare a Duhului Sfant, adica "Agheasma mica". Semnificatia Bobotezei, spusa de preoti, pe intelesul oamenilor

Tinerii care se arunca in apa pentru a prinde crucea cred cu tarie ca aceasta ii va ocroti tot anul. "Aruncatul in apa dupa cele trei cruci simbolizeaza teologic virtutile de care aminteam: credinta, nadejdea si dragostea.

Cele mai in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro