BNS: Codul muncii ar putea fi modificat prin initiativa cetateneasca

BNS: Codul muncii ar putea fi modificat prin initiativa cetateneasca

"Proiectul de modificare a Codului Muncii a strans 150.000 de semnaturi, fiind sustinut de lucratori afiliati la BNS si la alte confederatii, de familiile lucratorilor, de angajati care nu sunt membri de sindicat, de pensionari si de generatia tanara deopotriva. Se doreste, de asemenea, modificarea prevederilor ce privesc dialogul social, in sensul acordarii somerilor si pensionarilor a posibilitatii de a adera la sindicatele constituite si al extinderii interdictiei de concediere a reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor, precum si a reprezentantilor salariatilor pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate si pe o perioada de doi ani de la incetarea mandatului.

acum 120 luni (11 Sep 2014)

BNS a anuntat, joi, ca initiativa legislativa cetateneasca a fost inregistrata la Senat de catre un comitet alcatuit din reprezentanti ai confederatiei sindicale.

"Proiectul depus de BNS are sanse sa devina lege si sa modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afecteaza negativ drepturile si interesele lucratorilor si pe care negocierile cu partidele aflate pe rand la putere si in opozitie nu au reusit sa il clinteasca si sa il puna in acord cu normele europene si internationale", arata BNS intr-un comunicat de presa transmis agentiei MEDIAFAX.

Conform prevederilor legale, initiativa legislativa poate apartine unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot, provenind din cel putin un sfert din judetele tarii.

"Proiectul de modificare a Codului Muncii a strans 150.000 de semnaturi, fiind sustinut de lucratori afiliati la BNS si la alte confederatii, de familiile lucratorilor, de angajati care nu sunt membri de sindicat, de pensionari si de generatia tanara deopotriva. Cel mai probabil, acest proiect va fi aprobat, tinand cont de faptul ca a fost elaborat de o echipa coordonata de reputatul prof. Alexandru Athanasiu, tinand cont de faptul are in spate o expertiza tehnica de exceptie si tinand cont de faptul ca pune Codul Muncii in acord cu Constitutia, cu Conventiile OIM ratificate de Romania si cu alte norme si normative europene/internationale", se mai arata in comunicat.

Liderul sindical a mai spus ca BNS a finalizat alte doua proiecte de modificare a Legii contractelor colective de munca si a Legii conflictelor de munca, ele urmand sa fie puse la dispozitia Parlamentului.

"Una din principalele consecinte ale dereglementarilor a dus la scaderea dramatica a numarului de salariati acoperiti prin negocieri colecctive, concomitent cu cresterea numarului de salariati remunerati cu salariul minim pe economie si un pic peste minim, la care se adauga scaderea fondului total de salarii din economia Roman... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro