BNR vrea sa limiteze gradul de indatorare al romanilor. Ce inseamna asta
Suciu: Nu suntem la pragul de alerta Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a precizat insa ca s-a ajuns la un prag de semnal, iar cand creditarea va ajunge la un prag de alerta BNR va impune masuri de limitare a creditare. Ce consecinte are pentru romani limitarea indatorarii Florian Neagu arata ca banca centrala este ingrijorata nu numai de ritmul de crestere al creditului, dar si de efectele majorarii ratelor de dobanda asupra unor categorii de debitori.
Masura ar fi necesara pentru ca populatia sa fie ferita de riscurile viitoare, in conditiile in care sunt asteptate cresteri ale dobanzilor, dar si BNR se pregateste sa majoreze la randul sau dobanda-cheie.
Finantarea a depasit nivelul de semnal
Florian Neagu, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, sustine ca finantarea acordata populatiei a depasit de cateva luni nivelul de semnal, scrie profit.ro. Potrivit lui, bancile acorda credite cu un grad de indatorare pana la 60-65, chiar 70% la suta, astfel ca nivelul creditului pentru populatie se apropie de pragul maxim de la care BNR considera ca expunerea este periculoasa.
In aceste conditii apar riscuri atat pentru debitori, cat si pentru stabilitatea financiara si economica, potrivit sursei citate, astfel ca BNR s-ar gandi la posibilitatea de a limita gradul de indatorare al populatiei, la 35-40%.
Si directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a aratat intr-un interviu recent ca BNR lucreaza la un set de norme care sa plafoneze gradul de indatorare al persoanelor fizice la 55% din venituri. Suciu: Nu suntem la pragul de alerta
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a precizat insa ca s-a ajuns la un prag de semnal, iar cand creditarea va ajunge la un prag de alerta BNR va impune masuri de limitare a creditare. "In ultimele trimestre am avut un ritm alert de creditare si de aceea am ajuns la un nivel de semnal. Dobanzile au inceput deja sa creasca
Indicele Robor la 3 luni, in functie de care bancile calculeaza dobanzile la credite, a urcat vinery pana la 0,98% pe an.
De asemenea, Iancu Guda, presedintele AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania) si lector IBR (Institutul Bancar Roman), sustinea luna trecuta ca vor creste ratele la banci pentru populatie, el asteptandu-se la o politica monetara restrictiva din partea BNR, ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro