BNR reduce dobanda-cheie pentru a sustine exporturile

"In ce priveste impactul asupra dobanzilor interbancare si comerciale, acestea vor ramane in continuare sub presiune in directia scaderii, presiune produsa in primul rand de eliberarea a peste 3 miliarde lei din rezervele tinute de banci la BNR si mai putin de scaderea dobanzii BNR", afirma Craciun. Iar, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), arata ca "este un semnal bun, dar, din pacate, efectul va fi cel mult psihologic, fiindca in mediul de afaceri se manifesta inca multa prudenta, chiar frica de a incepe proiecte noi care necesita creditare.

acum 106 luni (7 May 2015)

Dobanda-cheie a atins cel mai scazut nivel din ultimii 26 de ani, dupa ce ieri BNR a decis sa o reduca la 1,75% pe an.

Economistul-sef al BCR, Radu Craciun, se arata surprins de hotararea BNR: "Scaderea dobanzii de politica monetara este surprinzatoare mai ales in conditiile in care guvernatorul parea sa sugereze recent ca dobanzile sunt acolo unde ar trebui sa fie. Miscarea este surprinzatoare si pentru ca, in conditiile relaxarii politicii fiscale, BNR a ales si ea o dubla relaxare monetara atat prin scaderea rezervelor minime obligatorii - o decizie asteptata -, cat si prin scaderea dobanzii-cheie".

Astfel, in conditiile in care scaderea TVA la alimente urma sa duca la un efect deflationist de durata limitata si predictibila, nu se justifica o taiere a dobanzii BNR. "Nu pot decat sa suspectez faptul ca BNR nu isi doreste o intarire a leului care ar putea afecta competitivitatea exporturilor si accelera dezinflatia", a declarat, pentru Romania libera, Radu Craciun. Acesta explica faptul ca Romania se poate confrunta cu o astfel de situatie pe piata valutara in contextul scaderii dobanzilor de referinta din Ungaria si Polonia, precum si al declinului dobanzilor din zona euro, evolutii care ar face leul atractiv pentru investitorii speculativi. "In ce priveste impactul asupra dobanzilor interbancare si comerciale, acestea vor ramane in continuare sub presiune in directia scaderii, presiune produsa in primul rand de eliberarea a peste 3 miliarde lei din rezervele tinute de banci la BNR si mai putin de scaderea dobanzii BNR", afirma Craciun.

Aurelian Dochia, membru al Consiliului de Administratie al BRD Finance IFN SA, spune ca "unul dintre efectele pozitive care ar urma reducerii dobanzii-cheie ar fi impulsionarea creditarii atat pentru populatie, cat si pentru companii, incurajata de reducerea dobanzilor la imprumuturi. Iar, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), arata ca "este un semnal bun, dar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro