BNR, pregatita sa lupte cu inflatia, desi deflatia bate la usa

Prim-ministrul a anuntat ca, saptamana viitoare Guvernul va dispune de toate datele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scaderea TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%. De mentionat ca BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%, si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016.

acum 107 luni (5 Apr 2015)

Reducerea TVA va avea ca efect scaderea ratei inflatiei pe termen scurt, insa preturile de consum ar putea sa creasca de anul viitor. Potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, Banca Centrala va adopta "o politica de asteptare si de ancorare a inflatiei". Prim-ministrul a anuntat ca, saptamana viitoare Guvernul va dispune de toate datele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scaderea TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%. In Romania, temerile, desi in curs de disipare, sunt indreptate mai degraba pe partea de crestere a inflatiei decat pe partea de deflatie. Potrivit acestuia, Banca Centrala va adopta "o politica de asteptare si de ancorare a inflatiei, concentrandu-se pe contracararea unor potentiale efecte de runda a doua ca urmare a taierilor de taxe". Bogdan Olteanu spune ca deciziile de politica monetara ale BNR vor fi bazate in viitor mai mult pe proiectiile pe termen lung privind inflatia si mai putin pe scaderile temporare de preturi.

Rate mici ale dobanzii-cheie, probabilitate mare de deflatie

Reamintim faptul ca scaderea inflatiei a stat la baza deciziei BNR de a reduce dobanda de politica monetara, care a ajuns la un nivel-record: 2%. Economistii vedeau in aceasta solutie a BNR o metoda de repornire a creditarii si de stimulare a consumului, insa acest lucru nu s-a intamplat. "Bancile se plang ca au atata lichiditate, ca dispun de prea multi bani in depozite, iar cererea de creditare este scazuta. Semnalul BNR este de stimulare a consumului si reluare a investitiilor si de descurajare a economisirii. Bancile nu mai acorda cu prea multa usurinta credite fiindca, pe de o parte, normele de creditare s-au schimbat si multi nu se mai califica, iar pe de alta parte, portofoliile sunt pline cu clienti care nu-si mai pot plati ratele", ne-a spus Aurelian Dochia, membru in CA al BRD Finance.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca blocajul in ceea ce privest... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro