BNR: Media preturilor va reveni pe plus din vara si tot atunci vom depasi nivelul de potential al cresterii economice

Indicele de difuziune a inflatiei este calculat "pe baza a 74 de categorii de bunuri si servicii, avand in 2015 o pondere de 92,4% in cosul de consum", explica BNR. El a punctat ca piata monetara a trecut peste momente de exces de lichiditate, datorita acumularii cheltuielilor bugetare in ultimele doua luni ale anului trecut, cu un excedent de lichiditate masiva in ianuarie, iar piata a functionat si s-a echilibrat singura. "In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi, e adevarat, dar nu pot sa nu remarc o maturitate a acestor piete, este un lucru extrem de important, de salutat si de continuat.

acum 54 luni (9 Feb 2016)

Apoi, in trimestrul IV din acest an, media preturilor va trece de pragul +1% si va ajunge, in decembrie, la 1,4%, anticipeaza BNR. Scumpiri exista, chiar daca rata inflatiei e negativa

Pentru a explica de ce exista scumpiri chiar daca media generala a preturilor e negativa, BNR a introdsus un nou indicator numit "Indicele de difuziune a inflatiei".

Acesta este calculat "ca diferenta (normalizata), raportata la suma ponderilor bunurilor si serviciilor considerate in Indicele Preturilor de Consum (IPC), intre suma cumulata a ponderilor in cosul IPC a acelor bunuri si servicii care au inregistrat rate lunare ale inflatiei pozitive si suma cumulata a ponderilor in IPC a acelor bunuri si servicii care au inregistrat rate lunare ale inflatiei negative". Indicele de difuziune a inflatiei este calculat "pe baza a 74 de categorii de bunuri si servicii, avand in 2015 o pondere de 92,4% in cosul de consum", explica BNR.

Nici nu cred ca trebuie sa ne punem problema de stavilit, ci sa o temperam, sa vedem cat poate economia sa duca", a mentionat guvernatorul.

Preturile materiilor prime pe pietele internationale (produse energetice) pot impinge inflatia in jos pe termen scurt, iar balanta riscurilor din perspectiva dinamicii preturilor administrate (evaluari conditionate de posibile reconfigurari ale informatiilor provenite de la autoritatile interne de profil) este echilibrata.

"Insa sunt factori care pot sa dea peste cap, dar nu in sensul accelerarii inflatiei, in sensul invers, de exemplu intrari de capitaluri. "Un an tumultuos"

BNR apreciaza ca anul 2016 va fi unul tumultuos, cu incertitudini care pot avea impact asupra inflatiei, mai mult provenite de pe piata interna, insa vede o balanta a riscurilor echilibrata pe plan extern.

Observam ca multe dintre valuri sunt departe de Romania si mai observam ca economia romaneasca, pietel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro