Bloomberg: Cresterea economica a Romaniei o depaseste pe cea a Chinei, dar situatia aminteste de criza din 2008

Bloomberg: Cresterea economica a Romaniei o depaseste pe cea a Chinei, dar situatia aminteste de criza din 2008

La aproape un deceniu mai tarziu, cresterea Romaniei - 8,8% crestere anuala in cel de-al treilea trimestru al lui 2017 - eclipseaza din nou a doua cea mai mare economie a lumii, China, ca rezultat al unui boom determinat de consum, care a fost stimulat de reducerea taxelor si de marirea salariilor in sectorul public.

acum 41 luni (17 Nov 2017)

La aproape un deceniu mai tarziu, cresterea Romaniei - 8,8% crestere anuala in cel de-al treilea trimestru al lui 2017 - eclipseaza din nou a doua cea mai mare economie a lumii, China, ca rezultat al unui boom determinat de consum, care a fost stimulat de reducerea taxelor si de marirea salariilor in sectorul public. Alte valori, cum ar fi inflatia si deficitul de cont curent, in timp ce sunt ingrijoratoare, nu sunt la nivelurile care au precedat ultima prabusire.

"Aceasta crestere de tipul celei a Chinei ar trebuit sa ii faca pe decidenti sa se intrebe ce vor face in continuare", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank Romania si seful Consiliului Fiscal. Deficitul bugetar se apropie de limita admisa de Uniunea Europeana, cererea consumatorilor sporeste importurile si umfla deficitul de cont curent, iar cresterea preturilor la consumator isi accelereaza ritmul, dupa prima deflatie de la comunism.

Randamentele obligatiunilor au urcat deja, anticipand ca banca centrala va incheia in curand perioada de doi ani de dobanzi la niveluri mici record.

Romania ramanand in continuare a doua cea mai saraca tara a UE, la un deceniu dupa aderare, Guvernul declara ca sunt necesare politici precum cresterea salariului minim pentru a reduce decalajul de venituri fata de vestul bogat al Uniunii.

"Nu suntem impotriva stimularii consumului sau a cresterii salariilor, dar trebuie sa fim atenti la doza - cat de mult poti accelera fara a trebui sa franezi brusc?", a spus el. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro