Blestemul "muntelui sfant" al dacilor: padurile s-au taiat cu lacomie, iar defrisarile se vad din satelit

Blestemul

Aproape 60 de hectare ocupate in urma cu un deceniu de o padure deasa de brad, crescuta pe muntele Godeanu (Masivul Sureanu) au disparut in ultimii ani. De vreo cinci ani, un incendiu, probabil cauzat de culegatorii de fructe de padure, a ars atat puietii plantati pe hectare intregi, cat si padurea care nu a fost doborata de furtuna puternica", a relatat un padurar al locului.

acum 39 luni (16 Nov 2016)

Aproape 60 de hectare ocupate in urma cu un deceniu de o padure deasa de brad, crescuta pe muntele Godeanu (Masivul Sureanu) au disparut in ultimii ani.

Godeanu este considerat, de unii dintre istorici, muntele sfant al dacilor si locul unde stramosii nostri aduceau sacrificii lui Zamolxis. Mai multe fotografii realizate de localnici si capturi fotografice de pe hartile din satelit arata cat de mare a fost suprafata despadurita.

"In urma cu vreo zece ani, pe muntele Godeanu a avut loc o furtuna teribila, care a retezat si doborat o suprafata importanta de padure. Apoi s-au plantat puieti pentru a fi impadurita din nou zona, insa am fost loviti de inca o catastrofa. De vreo cinci ani, un incendiu, probabil cauzat de culegatorii de fructe de padure, a ars atat puietii plantati pe hectare intregi, cat si padurea care nu a fost doborata de furtuna puternica", a relatat un padurar al locului.

Muntele va fi reimpadurit

In fiecare din ultimii ani au avut loc impaduriri in zona, insa din cauza incendiului mistuitor din 2011, o parte din puieti nu s-au mai prins.

Varful Godeanu (1656 metri) se afla la circa o ora de urcat din Sarmizegetusa Regia si a fost considerat, potrivit unor istorici, un loc sacru al dacilor. Printre argumentele care sustin ipoteza aceasta este faptul ca muntele a fost inconjurat de cea mai mare concentrare de asezari civile militare si religioase reperate si cercetate din toata Dacia, iar la poalele sale se afla cele mai multe sanctuare din toata Dacia. De asemenea, este singurul varf vizibil de pe culmile tuturor cetatilor dacice din zona inclusiv de pe cetatatile Capalna si Golu aflate la o distanta apreciabila de acesta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro