Blestemul apei. Localitatea unde taranii au ramas fara tone de pepeni: "Nu ne-a dat Dumnezeu ploaie de trei luni. Am investit degeaba a doua oara"

Blestemul apei. Localitatea unde taranii au ramas fara tone de pepeni:

E nevoie urgent de apa, undeva la 35-40 de litri pe metrul patrat de apa pentru a-si reveni, ulterior fiind nevoie de al aport de apa. Ca productie la recolta de orz pe care am recoltat-o, undeva la o tona, o tona si jumatate mai putin la hectar fata de tehnologia pe care am aplicat-o", a declarat un alt fermier care a calculat o paguba de 1 500 000 de lei.

acum 57 luni (1 Jul 2015)

Disperati ca nu isi recupereaza nici macar investitia, cultivatorii de pepeni verzi din localitatea mehedinteana Braniste uda cultura cu cana, pentru a mai salva ceva din investitia uriasa pe care au facut-o. Cum nu a mai plouat de dinainte de Paste, oamenii spun ca 50 la suta din cultura e compromisa, iar acum spera sa nu piarda totul. Daca ploua era mai mare lubenita, asa incercam cat de cat sa le salvam", spune Maria Mocofan, o localnica din Braniste. Anul asta nu scoatem nimic, anul trecut de ploi ne-au murit doua hectare, nu am vandut nici macar o lubenita, anul asta se usuca de la seceta", se plange si Marin Minuta Aneta.

"Avem aici o suprafata de trei hectare de lubenita, o investitie de aproximativ 18 000 de lei. Din lipsa de precipitatii, nu avem alta solutie decat sa le udam cu cana, ca asta e singura solutie din cauza lipsei sistemului de irigatii.

"S-au palit pentru ca de cel putin trei luni de zile nu a dat ploaie deloc.

Serios afectata este si mare parte din cultura de porumb si floarea soarelui. In zona de sud a judetului Mehedinti, pe sute de hectare porumbul e deja ofilit si doar cateva ploi serioase l-ar putea salva. Sunt fermieri care pot pierde peste 1,5 milioane de lei din cauza arsitei, care nu numai ca nu le-a adus profit, dar le-a distrus si investitia. Sa investesti, sa bagi cate 40 - 50 de milioane, nu stiu daca se mai merita.", a declarat descumpanit, un alt fermier care a cultivat porumb.

"Seceta la culturile de primavara s-ar putea sa ne afecteze intr-un procent de aproape 100% daca nu ploua in urmatoarea saptamana. E nevoie urgent de apa, undeva la 35-40 de litri pe metrul patrat de apa pentru a-si reveni, ulterior fiind nevoie de al aport de apa. Ca productie la recolta de orz pe care am recoltat-o, undeva la o tona, o tona si jumatate mai putin la hectar fata de tehnologia pe care am aplicat-o", a declarat un alt fermier care a calculat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro