Blestemele Bucurestiului. Ciuma lui Caragea a omorat pe capete, un sfert din oras a disparut dupa incendiul din 1847

Blestemele Bucurestiului. Ciuma lui Caragea a omorat pe capete, un sfert din oras a disparut dupa incendiul din 1847

Marele incendiu din 1847 In anul 1847, o multime de cladiri din centrul Bucurestiului au disparut sub furia flacarilor, dupa ce un incendiu devastator a distrus o buna parte din oras. Desi se spune ca a ars un sfert din Bucuresti si totul in jurul Bisericii Domnesti fusese distrus, lacasul de cult a ramas in picioare, fara sa fie afectat de flacarile care au distrus o parte importanta din vechiul oras.

acum 112 luni (20 May 2015)

Marele incendiu din 1847

In anul 1847, o multime de cladiri din centrul Bucurestiului au disparut sub furia flacarilor, dupa ce un incendiu devastator a distrus o buna parte din oras. Istoricul Dan Falcan povesteste ca, in timpul incendiului care a izbucnit in 1847, un sfert din Bucuresti a fost disparut de pe harta si nenumarate case, hanuri si biserici au fost distruse. Desi se spune ca a ars un sfert din Bucuresti si totul in jurul Bisericii Domnesti fusese distrus, lacasul de cult a ramas in picioare, fara sa fie afectat de flacarile care au distrus o parte importanta din vechiul oras.

Indunatia din 1865

In anul 1865, Bucurestiul a fost lovit de o alta catastrofa. In primavara acelui an, zapada s-a topit brusc si Capitala a fost acoperita de un strat consistent de apa. "Intre 13 si 20 martie, tot cursul Dambovitei de la Grozavesti pana la Vitan a fost acoperit de un strat de apa, care in unele parti atingea trei metri inaltime", dupa cum nota istoricul George Potra.

Dambovita in Bucurestiul de altadata FOTO pozeonline.ro

O multime de oameni au ramas atunci fara locuinte din pricina inundatiei, motiv pentru care Alexandru Ioan Cuza a decis sa inceapa canalizarea Dambovitei.

Ciuma lui Caragea a terorizat Bucurestiul

La inceputul secolului al XIX-lea, bucurestenii erau terorizati de faptul ca se pot imbolnavi si pot muri in orice clipa. Academicianul Ion Ghica nota ca in timpul Ciumei lui Cragea care a lovit Bucurestiul au murit si 300 de oameni pe zi si se crede ca numarul celor care au murit in toata tara ar fi ajuns la circa 90.000.

Cutremurul din 1940

Unul dintre cele mai mari cutremere din istoria Bucurestiului s-a inregistrat pe 10 noiembrie 1940 si a avut peste 7 grade pe scare Richter. De asemenea, cutremurul a fost devastator si pentru ca a avut o durat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro