Biserica stramutata prin ordinul unui rege al Romaniei. Cum a ajuns lacasul de cult sa fie transferat la Pelisor

Biserica stramutata prin ordinul unui rege al Romaniei. Cum a ajuns lacasul de cult sa fie transferat la Pelisor

Pridvorul are, pe langa ornamente populare, un profil de maica si unul de calugar despartite de o cruce, sculptate in coltul din partea de vest. Bisericuta de secol 18, in detalii Peretii bisericii ajunse la Techirghiol sunt alcatuiti din barne de stejar de grosime variabila intre 25-30 cm, suprapuse orizontal si imbinate printr-o tehnica specifica lacasurilor de lemn din Transilvania numita "coada de randunica", iar in unele locuri - prin cuie de lemn. Cercetatorii presupun ca acestea au fost pictate de Andrei de la Sunfalu, un zugrav renumit in zona Maioresti, de unde provine biserica. "Prigonitorii Mantuitorului sunt infatisati in chipul husarilor, modalitate de exprimare, in viziunea populara, a adversitatii fata de dusmanii poporului, sentimente care isi puteau gasi libera expresie in astfel de lacase sfinte de rezistenta ortodoxa in fata prozelitismului protestant si catolic", scrie obstea de la Techirghiol.

acum 45 luni (26 May 2017)

Manastirea Sfanta Maria de la Techirghiol este cunoscuta romanilor ca manastirea parintelui Arsenie Papacioc. Duhovnicul Dobrogei a trait aici din anul 1976 pana la moartea sa in iulie 2011, la varsta de 97 ani. Chilia calugarului, la care se statea zi si noapte pentru o binecuvantare, este situata chiar langa bisericuta innegrita de vreme, construita in secolul al 18-lea. Aceasta vine dintr-un satuc din Ardeal, Maioresti de Mures, si a fost construita de mesterii locului in anul 1760.

Satul se numea pe atunci Huduc, fiind o asezare de pe Valea Muresului atestata documentar in anul 1461. Bisericuta din lemn a fost prima biserica a satului, fiind sfintita la 15 mai 1761 de episcopul ortodox Sofronie Chirilovici de la Rasinari.

In 1931, in timpul unei calatorii prin zona, Regele Carol al II-lea a zarit bisericuta arhaica din lemn, fiind cucerit pe loc de frumusetea sa. Pentru a oferi localnicilor o compensatie pentru stravechea lor biserica, in care fusesera binecuvantati de secole in toate momentele importante ale vietii lor, Statul roman a decis sa dea Maiorestiului bani pentru a-si cladi o noua biserica, din piatra.

Biserica din Maioresti, avand hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, a fost amplasata astfel in anul 1934 la Castelul Pelisor de la Sinaia. Regimul comunist, care a vrut sa distruga tot ce avea legatura cu trecutul, a lasat proprietatea regala in paragina, bisericuta fiind salvata de Patriarhul Justinian (1901-1977), care a adus-o la Techirghiol. Restauratorii au imbogatit-o cu un pridvor sculptat si un turn de clopote cu foisor. Pridvorul are, pe langa ornamente populare, un profil de maica si unul de calugar despartite de o cruce, sculptate in coltul din partea de vest. Intreg edificiul a fost suprainaltat pe un postament de piatra de Techirghiol, sporindu-i pitorescul. Bisericuta de secol 18, in detalii

Peretii bisericii ajunse la Techirghiol sunt a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro