Biserica in care armata germana a tras cu tunurile si cu avioanele de lupta

Biserica in care armata germana a tras cu tunurile si cu avioanele de lupta

Pleniceanu care cum am spus a fost refacuta de dansa, vazand ca este amenintata a ploua in ea, cum si Ministerul era la Moldova si lipsa completa de corespondenta, Domnia sa in filantropia de care a fost totdeauna coprinsa, n-a lasat ca ruina sa se intinda, si n-a asteptat nici autorizare, si a reparat-o, acoperind-o in parte si refacand zidaria si boltile pentru care a cheltuit mai mult de sasa (6) mii lei, fara a se cumpara bineinteles si clopotul care fusese spart si luat de catre ocupanti.

acum 63 luni (26 Aug 2017)

Profesorul de istorie Andrei Popete Patrascu a descoperit in fondul Serviciului Judetean Gorj al Arhivelor Nationale o serie de documente referitoare la pagubele savarsite de catre armata germana in Gorj in timpul ocupatiei din 1916-1918. "In Fondul Protoeriei Judetului Gorj, din anul 1919, am identificat o serie de documente referitoare la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Vadeni, astazi cartier al municipiului Targu-Jiu precum si la obiectele de cult rechizitionate de armata germana, pe care Maria D. Acoperisul si clopotnita bisericii au fost distruse De asemenea, Andrei Popeste Patrascu a mai gasit in arhiva Protoeriei Gorj un document semnat de preotul Gheorghe Ciocanescu, in care acesta relateaza ce distrugeri a suferit biserica si meritul pe care l-a avut Maria D. Preotuil arata ca armata germana a tras in lacasul de cult cu tunurile si chiar cu avioanele de lupta, producand mari pagube: "Biserica parohiala Vadeni, cu patronajul "Adormirii Maicii Domnului", monument istoric, refacuta acum 7 ani trecuti de Doamna Maria D. Pleniceanu, cu banii sai proprii cheltuind peste 150.000 lei, aprobat de Ministerul Cultelor, pentru care i-a adus multumiri, datorita evenimentelor acest sfant locas a avut aceiasi soarta ca si a trecutului, adica sa nu scape neatinsa de loviturile dusmanului, ori de cate ori razboiul s-a purtat pe aceste vai.

De data aceasta germanii au socotit se vede ca este cetate, ori cu tunurile si aeroplanele au tras in ea si inprejurul ei, formand urmatoarele stricaciuni: au stricat acoperisul bisericii de olane in cea mai mare parte, au spart bolta bisericii, prin mijloc, construita cu ciment. Pleniceanu care cum am spus a fost refacuta de dansa, vazand ca este amenintata a ploua in ea, cum si Ministerul era la Moldova si lipsa completa de corespondenta, Domnia sa in filantropia de care a fost totdeauna coprinsa, n-a lasat ca ruina sa se intinda, si n-a asteptat nici autorizare, si a reparat-o, acoperind-o in parte si refacand zidaria si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro