Biserica din curtea casei. Constanteanul Ioan Alexandru a ridicat lacasul cu propriile puteri

Biserica din curtea casei. Constanteanul Ioan Alexandru a ridicat lacasul cu propriile puteri

In anul 1992, padurarul Alexandru Ioan, de 54 de ani, a decis sa-si vanda casa din Mangalia, unde locuia impreuna cu sotia si cu cei doi copii ai sai si sa se mute la tara, acolo unde si-a dorit dintotdeauna sa traiasca. Mai mult decat atat, povesteste omul, cum preotul care la acea vreme slujea la Pecineaga, si avea in grija si satul Vanatori, situat la aproape doi kilometri de comuna, nu prea se preocupa de viata spirituala a oamenilor din Vanatori, multi trecusera la alte religii. Pana cand si satul Vanatori va avea o biserica, oamenii merg la lacasul de cult din Pecineaga sau, cine are mijloc de transport, la manastirea de la Hagieni.

acum 66 luni (7 Dec 2014)

In anul 1992, padurarul Alexandru Ioan, de 54 de ani, a decis sa-si vanda casa din Mangalia, unde locuia impreuna cu sotia si cu cei doi copii ai sai si sa se mute la tara, acolo unde si-a dorit dintotdeauna sa traiasca. A fost atras de un sat pierdut in inima Dobrogei, Vanatori, un loc linistit, unde nu este poluare, iar oamenii traiesc dupa alte reguli. In satul populat candva de turci, si care a purtat numele de Ascilar, si-au facut gospodarii si crestinii. Ulterior, geamia a fost demolata, iar numarul turcilor s-a imputinat de la an la an. Mai mult decat atat, povesteste omul, cum preotul care la acea vreme slujea la Pecineaga, si avea in grija si satul Vanatori, situat la aproape doi kilometri de comuna, nu prea se preocupa de viata spirituala a oamenilor din Vanatori, multi trecusera la alte religii. Si atunci am zis ca trebuie sa fac ceva", spune Ioan Alexandru.

La inceput a vrut sa ridice o troita, unde crestinul sa poata sa se inchine si sa aprinda o lumanare. Nu avea bani pusi deoparte dar a spus ca Cel de Sus il va ajuta sa duca munca la bun sfarsit. "Eu incepusem sa fac temelia asa cum m-am priceput si sapasem o groapa de 80/ 80, am crezut ca este suficienta, dar apoi m-a ajutat doamna arhitect Ioana Saplacan si mi-a facut planul. Ea mi-a spus ca trebuie sa am o fundatie de peste un metru si jumatate si asa am facut-o, am sapat pana am ajuns la pamant galben", povesteste el.

A sapat fundatia cu tractorul lui Cu tractorul sau a facut fundatia si a carat piatra tocmai de la Hagieni. "La constructie m-au ajutat putin oamenii care primeau bani de ajutor social, dar foarte putin. Cam 50 de lei pe zi parca", spune el. Biserica are 40 de metri lungime si 4 metri latime. "Eu am facut aceasta biserica cu banii pe care ii obtineam de la culturile agricole de la pamanturile pe care le am in zona Pecineaga, dar cum acum au crescut mult taxele nu mai am de unde. "Eu nu ma pricep la acoperisuri si am chemat doi muncitori sa ma ajute, dar nu l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro