Birul pe cultura se intoarce. Proiectul de lege care trateaza cartile precum tigarile si alcoolul e aproape de aprobare

Birul pe cultura se intoarce. Proiectul de lege care trateaza cartile precum tigarile si alcoolul e aproape de aprobare

Initiat la sfarsitul anului trecut de 84 de parlamentari, proiectul care prevede taxa pe orice produx cultural a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a avizat ieri favorabil controversata initiativa de stabilire a unui timbru cultural de 1 leu pentru orice carte de beletristica, cu sustinerea semnatarilor de la UDMR si PNL ai proiectului, prezenti in sala. Timbrul cultural reprezinta o suma care trebuie platita de romanii care achizitioneaza orice carte de beletristica (2%), bilet la spectacol (5%) de teatru, de cinema sau de muzica (inclusiv la Festivalul George Enescu, aflat in desfasurare), produse muzicale (2%), opere de arta (0,5%) si proiecte de arhitectura pentru orice tip de constructie (0,5% din valoarea investitiei ) etc.

acum 99 luni (9 Sep 2015)

Initiat la sfarsitul anului trecut de 84 de parlamentari, proiectul care prevede taxa pe orice produx cultural a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Pe 15 decembrie 2014, initiativa a fost prezentata in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar pe 3 februarie a primit aviz de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati. Comisia de Buget din Camera Deputatilor a avizat favorabil legea care scumpeste cu 1 leu fiecare carte si celelalte produse culturale", se arata in document.

"Reprezentantii producatorilor de cultura atrag atentia publicului ca, in ciuda asigurarilor unor politicieni, timbrul cultural are un traseu tot mai lin prin comisiile parlamentare, existand pericolul real ca aceasta lege care scumpeste produsele culturale si, implicit, limiteaza accesul publicului la ele sa fie in final adoptata".

Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a avizat ieri favorabil controversata initiativa de stabilire a unui timbru cultural de 1 leu pentru orice carte de beletristica, cu sustinerea semnatarilor de la UDMR si PNL ai proiectului, prezenti in sala. Proiectul de lege, care a generat numeroase dezbateri in primavara acestui an, ramane astfel doar in discutia Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor. In acelasi timp, Comisia de Cultura a Senatului se va pronunta saptamana viitoare cu privire la propunerea de abrogare a legii Timbrului Cultural (35/1994), dupa aprinse dezbateri care au avut loc in ultimele doua saptamani.

"Proiectul de lege privind timbrul cultural consta intr-o serie de suprataxe pentru produsele culturale (carti, bilete la cinema si teatru, opere de arta), care se duc nu la creatorii operelor, ci la uniunile de creatie.

"Doresc sa va supun atentiei un proiect de lege populist, cu caracter discriminator si potential destructiv, referitor la introducerea unui timbru cultural, care ar urma, aparent, sa finanteze scriitorii, cineastii, actorii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro