Biopsia lichida pentru bolnavii de cancer. Ce este si in ce tipuri de cancere este indicata

Biopsia lichida pentru bolnavii de cancer. Ce este si in ce tipuri de cancere este indicata

In functie de rezultatul biopsiei, medicii din diverse specialitati medicale pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii si pot recomanda pacientilor tratamente personalizate. Este vorba despre biopsia lichida, ale carei beneficii sunt descrise de medicul primar genetician Mariela Militaru, expert Genetic Center: "Biopsia lichida este, de fapt, un test din sange, care se face pacientilor bolnavi de cancer.

acum 72 luni (8 Dec 2017)

In functie de rezultatul biopsiei, medicii din diverse specialitati medicale pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii si pot recomanda pacientilor tratamente personalizate.

Ultima noutate in ceea ce priveste biopsia este dezvoltarea unei metode moderne de evaluare si monitorizare a pacientilor cu cancer.

Este vorba despre biopsia lichida, ale carei beneficii sunt descrise de medicul primar genetician Mariela Militaru, expert Genetic Center: "Biopsia lichida este, de fapt, un test din sange, care se face pacientilor bolnavi de cancer. Ei au analizat sangele pacientilor care sunt tratati pentru diverse tipuri de cancer, sange in care se gaseste asa-numitul ADN tumoral. Acest ADN provine de fapt din distrugerea celulelor tumorale si este prezent in sange. Insa timpul lui de injumatatire este undeva la 6 ore, pana cand se elimina prin ficat sau prin rinichi. Se foloseste pentru cancerul de plaman si se va folosi si pentru cancerul colorectal".

Furnizeaza informatii despre evolutia bolii

Asadar, pentru moment, biopsia lichida ajuta pacientii deja diagnosticati cu cancer si le poate furniza medicilor informatii importante despre evolutia bolii si eficienta tratamentului aplicat. Medicii o considera insa o analiza a viitorului, capabila chiar sa diagnosticheze cancerul, inainte de orice simptom.

"Biopsia lichida va ajuta multi pacienti sa fie mult mai bine monitorizati, iar acestia nu vor mai avea nevoie de biopsie clasica pe tumora respectiva sau de alte teste invazive. Va fi mult mai simplu, biopsia lichida este o metoda de viitor. Cred ca in urmatorii 5 ani se va dezvolta si acest concept", este de parere dr. Specialistii spun ca exista cazuri cand cantitatea de ADN tumoral din sange este prea mica si atunci rezultatul testului poate iesi negativ. La Genetic Center Romania rezultatele biopsiei lichide sunt gata in maximum 14 zile de la recoltare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro