BIOGRAFIE Shimon Peres, un aparator al liniei dure devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace

BIOGRAFIE Shimon Peres, un aparator al liniei dure devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Shimon Peres a fost prezent in prim-planul scenei politice timp de peste 65 de ani, de la infiintarea Israelului in 1948 si pana la finalul mandatului sau de presedinte (2007-2014). Dupa ce si-a incheiat mandatul de presedinte, la varsta de 90 de ani, el a ramas activ, prin intermediul Centrului Peres pentru Pace, care continua sa promoveze coexistenta intre evrei si arabi, in contextul in care perspectivele solutionarii conflictului israeliano-palestinian au fost arareori mai sumbre.

acum 52 luni (28 Sep 2016)

Shimon Peres a fost prezent in prim-planul scenei politice timp de peste 65 de ani, de la infiintarea Israelului in 1948 si pana la finalul mandatului sau de presedinte (2007-2014).

Faptul care a marcat aceasta lunga cariera a fost semnarea Acordurilor de Pace de la Oslo in 1993. El este unul dintre principalii arhitecti ai acestora si a obtinut Premierul Nobel pentru Pace pentru ele, impreuna cu premierul israelian de atunci Yitzhak Rabin si presedintele Autoritatii Palestiniene (AP) Yasser Arafat.

Dupa ce si-a incheiat mandatul de presedinte, la varsta de 90 de ani, el a ramas activ, prin intermediul Centrului Peres pentru Pace, care continua sa promoveze coexistenta intre evrei si arabi, in contextul in care perspectivele solutionarii conflictului israeliano-palestinian au fost arareori mai sumbre. Soimul devine proumbel

Nascut la Visneva, in 1923, in ceea ce pe atunci era Polonia, iar astazi Belarus, el ajunge 11 ani mai tarziu in Palestina, la acea vreme sub mandat britanic. Peres este ultimul reprezentant al unei generatii de lideri care au luptat, la propriu si la figurat, in momentul crearii Israelului.

Considerat unul dintre "soimii" laburisti, Peres a sustinut, in timp ce era ministru al Apararii, in anii '70, primele colonii evreiesi in Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel.

Cel care respingea odinioara orice compromis cu tarile arabe ostile spunea ca s-a convertit dupa vizita istorica a presedintelui egiptean Anwar el-Sadat la Ierusalim, in 1977, care a condus la primul tratat de pace arabo-israelian (1979). Procesul de pace are un "obiectiv clar": "un stat evreu numit Israel si un stat arab numit Palestina care nu lupta unul impotriva celuilalt, ci traiesc impreuna in prietenie si cooperare". Perdant etern, luptator etern

El intra in politica la varsta de 25 de ani, multumita "Batranului leu" Davi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro