Biografia uitata a lui Radu Beligan: "Nu pot sa-l injur pe Ceausescu, el mi-a dat bani sa fac Teatrul National"

Biografia uitata a lui Radu Beligan:

Pozitia sa i-a indignat pe o parte a oamenilor de cultura din Romania, iar Andrei Plesu i-a adresat lui Radu Beligan o scrisoare deschisa: "Ati simtit nevoia la varsta dumneavoastra, la statura dumneavoastra, sa va legati numele de un caraghios. Evident, aveti dreptul sa sustineti si sa alegeti pe cine vreti, dar, pe de alta parte, dumneavoastra nu va exercitati pur si simplu dreptul la opinie, ci va investiti imaginea intr-o jalnica operatiune de propaganda, intr-un exercitiu manipulatoriu de un gust indoielnic".

acum 55 luni (21 Jul 2016)

In 1959, Beligan devenea membru al Partidului Muncitoresc Roman (transformat ulterior in Partidul Comunist), fata de care isi declara atasamentul printr-o autocaracterizare plina de zel: "23 august 1944 a insemnat o cotitura decisiva nu numai in viata mea, ci si a teatrului romanesc. Perspectivele nebanuite care s-au deschis in fata artistilor si a tuturor intelectualilor din tara noastra odata cu preluarea puterii de catre proletariat m-au facut sa descopar adevaratul sens al artei noastre, rolul social deosebit de insemnat al artistului in noua oranduire".

In aceeasi autocaracterizare (prezenta in dosarul de cadre pe care "Militia Spirituala" l-a facut public in 2008), Beligan mai vorbea si despre "maretele infaptuiri ale popoarelor care au construit socialismul sub steagul partidului creat de marele Lenin". "(Tata) se folosea de pozitia asta ca sa ajute teatrul si oamenii"

In 1961, Radu Beligan ajungea deputat al Marii Adunari Nationale (organul suprem al puterii de stat in Republica Populara Romania). In acelasi an, era instalat in functia de director al Teatrului de Comedie din Bucuresti.

In 1969, marele actor facea inca un salt in cariera: pe plan politic devenea membru al Comitetului Central (organul executiv al Partidului Comunist Roman), iar pe plan artistic prelua functia de director al Teatrului National din Bucuresti.

Au fost doua decenii in care Radu Beligan nu s-a sfiit sa scrie texte elogioase la adresa lui Ceausescu ("cel care asculta respiratia tarii") si nici sa vorbeasca despre "teatrul epocii noastre socialiste". (...) Toate cautarile rodnice astazi in drama si regie sunt obsedate de chemarea marilor mase, carora le trebuie o arta simpla, directa, vizuala.

Marele actor nu s-a dezis niciodata de trecutul comunist.

Fiica sa, Lamia Beligan, sustine ca functiile politice pe care tatal ei le-a ocupat inainte de 1989 nu aduceau niste avantaje deosebite. Mergea cand si cand la sedinte si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro