Bilantul victimelor incendiilor de vegetatie din Portugalia si Spania a crescut la aproape 40 de morti

Bilantul victimelor incendiilor de vegetatie din Portugalia si Spania a crescut la aproape 40 de morti

APEL LA "SOLIDARITATE EUROPEANA" Aceste incendii - dintre care o parte au traversat "pentru prima data" "frontiera naturala" din nordul Portugaliei catre Spania - au fost alimentate de rafale de vant de pana la 90 de kilometri pe ora legate de uraganul Ophelia, care trecea in largul Peninsulei Iberice si se indrepta catre Irlanda, a declarat seful Guvernului regional din Galicia Alberto Nunez Feijoo.

acum 74 luni (17 Oct 2017)

Aceste incendii s-au soldat cu 36 de morti in centrul si nordul Portugaliei, unde alte sapte persoane erau date disparute, iar trei persoane au murit in Galicia, in nord-vestul Spaniei vecine, potrivit autoritatilor celor doua tari. "Sunt in continuare locuri in care salvatorii nu au ajuns, iar acest bilant ramane provizoriu", a avertizat o purtatoare de cuvant a Protectiei Civile portugheze, Patricia Gaspar, precizand ca un bebelus de o luna se afla printre victimele confirmate. Sutele de incendii care au izbucnit duminica si luni s-au soldat de asemenea cu 56 de raniti, intre care 16 grav, atat in randul populatiiei, cat si pompierilor. Portugalia a fost deja zguduita, la jumatatea lui iunie, de incendiul cel mai sangeros din istoria sa, soldat cu 61 de morti si peste 250 de raniti, in apropiere de Pedrogao Grande (centru). Aproximativ 3.000 de pompieri incercau luni seara sa opreasca aproximativ 60 de focare active in continuare, majoritatea considerate "importante" si care continuau sa ameninte sate. Atat in Portugalia, cat si in Galicia, serviciile de meteorologie au anuntat luni vesti mai putin ingrijoratoare ca in urma cu o zi - scaderi ale temperaturii si izolat ploaie, insa pompierii au inca multe de facut.

APEL LA "SOLIDARITATE EUROPEANA" Aceste incendii - dintre care o parte au traversat "pentru prima data" "frontiera naturala" din nordul Portugaliei catre Spania - au fost alimentate de rafale de vant de pana la 90 de kilometri pe ora legate de uraganul Ophelia, care trecea in largul Peninsulei Iberice si se indrepta catre Irlanda, a declarat seful Guvernului regional din Galicia Alberto Nunez Feijoo. "Suntem afectati de o seceta grava, iar tara a fost maturata ieri (duminica) de rafale de vant foarte puternice, din cauza uraganului Phelia, care trecut foarte aproape", a confirmat ministrul portughez de Interne Constanca Urbano de Sousa. Portugalia a inregistrat duminica 524 de incendii sau locuri de pornire a unor incendii, un numar fara precedent ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro