Bilantul primei zile de ofensiva in Mosul: Fortele Peshmerga au recuperat 9 sate de la Statul Islamic

Bilantul primei zile de ofensiva in Mosul: Fortele Peshmerga au recuperat 9 sate de la Statul Islamic

Fortele irakiene sunt "inainte de termen", potrivit Pentagonului, iar "pana la amiaza au atins aproximativ ceea ce au intentionat sa faca", a declarat purtatorul de cuvant Peter Cook, transmite The Guardian. Coalitia condusa de Irak este formata din 94.000 de membri si este ajutata de circa 90 de avioane irakiene si ale aliatilor, cifre care depasesc semnificativ oponentii jihadisti.

acum 95 luni (18 Oct 2016)

Fortele irakiene sunt "inainte de termen", potrivit Pentagonului, iar "pana la amiaza au atins aproximativ ceea ce au intentionat sa faca", a declarat purtatorul de cuvant Peter Cook, transmite The Guardian.

Incepand cu aproximativ ora 6 dimineata, ora din Bagdad, aproximativ 30.000 de militari ai fortelor coalitiei au avansat spre Mosul: trupele irakiene din sud, kurzii Peshmerga din est si lovituri aeriene ale SUA, precum si forte speciale de la sol care sustin ofensiva. Coalitia condusa de Irak este formata din 94.000 de membri si este ajutata de circa 90 de avioane irakiene si ale aliatilor, cifre care depasesc semnificativ oponentii jihadisti.

Pana la ora locala 22, presedintele kurd Massoud Barzani a declarat ca Peshmerga au cucerit aproximativ 80 de mile (200km) de teritoriu de la ISIS, iar comandantii au declarat ca au recuperat noua sate. In apropierea orasului Mosul, un reporter The Guardian a vazut un avion de lupta "angajat intr-un fel de joc de-a soarecele si pisica, cu o echipa ISIS foarte activa", iar pe tot parcursul zilei ISIS a luptat impotriva fortelor irakiene si kurzi cu arme de calibru mic si artilerie.

Pentagonul a declarat ca aproximativ 5.000 de militari americani sunt in Irak si ca fortele speciale consiliaza unitatile irakiene si kurde si ghideaza loviturile, unele aproape de marginea orasului.

De asemenea, rezidentii si ministrul de externe al Arabiei Saudite au avertizat impotriva permiterii militiilor siite de alaturare in lupta impotriva ISIS, de teama violentei sectelor care a traumatizat Irakul in razboiul civil din anii 2000.

Aproximativ un milion de civili ar fi ramasi in Mosul, iar sute de mii de copii sunt considerati a fi in pericol. Organizatia Natiunilor Unite si grupurile de ajutor se tem de o criza umanitara pentru 700.000 de oameni. Grupurile au infiintat tabere de refugiati, capabile sa adaposteasca aproximati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro